Ke startu se odhodlalo čtrnáct studentů gastronomických a hotelových škol. Jejich úkolem bylo připravit dvě espressa, dvě cappuccina a dva volné kávové nápoje. Povinnými složkami volného nápoje byly káva Cellini Caffé Bar Bio Organic Fairtrade Espresso a jeden centilitr likéru Baileys. Drink měli soutěžící stylizovat jako „outdoor eco café“ a akcentovat jeho použitelnost například na farmářských trzích nebo hudebních festivalech.

S tímto zadáním se podle konečného součtu hodnotitelů nejlépe popasoval Ján Fuksa z HA Ľudovíta Wintera Piešťany. Jeho koktejl pojmenovaný jako Beetroot Bomb se skládá z kávy, domácího mangoldového sirupu, domácího broskvového sirupu, likéru Baileys a zázvorového piva. Drink jeho autor dozdobil broskví a mangoldem.

Na druhém místě se umístil Ted Zahradil (kávovary.cz), třetí příčku obsadila Martina Terezie Bártová (HŠVP a OA Jeseník). Mezi zajímavými surovinami, které soutěžící junioři použili ve svých volných drincích, se vyskytly svařené maliny, vaječný žloutek, amaretto-fíkové pyré, švestkový sirup či rebarborová zmrzlina.

Za podporu soutěže patří poděkování jejím hlavním sponzorům, kterými byly společnosti Stock Plzeň-Božkov s.r.o., Karlovarské minerální vody a.s. a Zanzibar s.r.o. Partnerskými kávami byly Cellini Caffé, Café Reserva, Café Majada, Trucillo a Piazza d’Oro. Technologickými partnery jsou značky La Cimbali, Faema, Kávovary.cz, d’Ancáp, Plus Puly Caff, Brita a Váhy Zeman. Partnerskými značkami jsou i Manner a Bohemilk.

Juniorští baristé budou v soutěžení pod hlavičkou České barmanské asociace pokračovat 1. listopadu, kdy se v Plzni uskuteční Džezva Ibrik Cup 2019.