Na pořádání soutěže číšníků se CBA podílela vůbec poprvé, a rozhodně ne naposledy – naopak, asociace má v této kategorii velké plány. „Naší snahou je přiblížit soutěžní náplň realitě dnešních moderních gastronomických provozů,“ vysvětluje prezident CBA Aleš Svojanovský.

V pátek 18. ledna se za soutěžním pultem prostřídalo celkem 17 juniorských baristů a jejich výtvory porotě představující hosty v kavárně roznesl stejný počet kolegů-číšníků. Zatímco baristé u kávovarů připravovali espresso, cappuccino, espresso macchiato, latte macchiato, lungo i caffe americano, jejich kolegové „na place“ dbali o správný servis nápojů, péči o hosty, dobrou komunikaci či vkusné prostření stolu. Situaci jim ztěžoval i fakt, že jeden z hostů mluvil anglicky.

V soutěži baristů se dle komisařů nejlépe vedlo Ondřeji Kaňkovi ze SOŠ a SOU Polička. Na druhé příčce se umístila Martina Bártová z HŠVP a OA Jeseník a třetí skončila Nicola Carajiová ze SHŠ Bukaschool Most.

Z celkového počtu 25 zúčastněných číšníků (kromě baristů soutěžili společně také s teatendery) získala od komise nejvíce bodů Dominika Hoffmannová ze SHŠ Bukaschool Most. Druhým nejlepším servisem se prezentovala Nikola Varvařovská z brněnské SŠ Charbulova, trio na stupních vítězů doplnila Eliška Syrůčková ze stejné brněnské školy.

Juniorské klání by se nemohlo uskutečnit bez podpory partnerů, kterými byly společnosti JACOBS DOUWE EGBERTS CZ s.r.o., GastroKafe CB s.r.o., OXALIS, spol. s r. o., SCA Morava, s.r.o., Espresso, s.r.o., Montycon gastro s.r.o., Candola s.r.o., Espresso Professional, s.r.o., Kavovary.cz, Lohas s.r.o., Zanzibar s.r.o., Josef Manner s.r.o., AQUALINK s.r.o., ZEMAN Váhy s.r.o., BOHEMILK, a.s, Karlovarské minerální vody a.s.

Gastro Junior Brno byl první soutěží juniorského Baristy roku 2019. Tou následující bude už 6. února Kroměřížská koktejlová soutěž.