Zástupci sekce Czech Teatenders, která je součástí České barmanské asociace, si ve městě Enshi vedli naprosto fantasticky – zaznamenali prvenství hned ve dvou z celkových čtyř disciplín. Ve dvě zlaté medaile před světovým finále nedoufal ani ten nejzarytější optimista, nejčastěji se mluvilo o možnosti „urvat nějaké místo na bedně“.

První zlato vybojoval v disciplíně Tea Degustation provozní brněnské čajovny Leyaly Jakub Ryšavý. V prvním kole (rozeznávání ingrediencí soutěžního blendu) určil správně dva ze tří vzorků, ve druhém kole (degustace čajů) se mu podařilo zařadit čtyři z pěti vzorků.

„Pro lepší zapamatování jsem si vzorky při nachutnávání spojoval se zážitky z minulosti, s obrazy ze svého života, zkušenostmi, vůněmi, a pečlivě si je zapisoval. Tato technika se mi nakonec osvědčila, rozeznal jsem nejvíce vzorků ze všech soutěžících,“ popisuje svůj výkon Jakub Ryšavý.

Vůbec poprvé se na Tea Masters Cupu soutěžilo v disciplíně Tea Mixology. Její vítězkou se stala Kateřina Vymazalová, teprve osmnáctiletá studentka SOŠ a SOU Polička. Připravovala dva míchané drinky – první ve složení čaj místní produkce, mangový džus, cukrový rozvar a citrusový mix, druhý se skládal z čaje Sencha Asanoka Kirishima, banánového džusu, medové vody a citronového freshe.

„S naprostou profesionalitou namíchala dva skvělé koktejly, při prezentaci mnohokrát pobavila a rozesmála celý sál,“ dodává k vystoupení Kateřiny Vymazalové vedoucí sekce Czech Teatenders Jiří Boháč, jenž kvarteto českých soutěžících v Číně doprovázel.

Na nemedailových pozicích se ve svých disciplínách umístili Libor Andla (Tea Preparation) a Karel Veverka (Tea Foodpairing).

Soutěž Tea Masters Cup byla součástí mezinárodního čajového fóra ITF 2017 a kvalifikovali se ni pouze vítězové národních kol. Fóra se zúčastnili zástupci vlád čajových zemí, lidé z významných čajových institucí a asociací a mnoho osobností čajové kultury globálního významu.

„Skvělá byla i samotná organizace. Zázemí, prostory, plynulost a napětí, to vše v kombinaci s výkony soutěžících tvořilo dokonalou atmosféru,“ hodnotí Jiří Boháč. V závěru pobytu ještě teatendeři podnikali výlety na několik místních čajových plantáží a navazovali nové profesní kontakty.