První zlato vybojoval v disciplíně Tea Degustation provozní brněnské čajovny Leyaly Jakub Ryšavý. V prvním kole (rozeznávání ingrediencí soutěžního blendu) určil správně dva ze tří vzorků, ve druhém kole (degustace čajů) se mu podařilo zařadit čtyři z pěti vzorků.
„Pro lepší zapamatování jsem si vzorky při nachutnávání spojoval se zážitky z minulosti, s obrazy ze svého života, zkušenostmi, vůněmi, a pečlivě si je zapisoval. Tato technika se mi nakonec osvědčila, rozeznal jsem nejvíce vzorků ze všech soutěžících,“ popisuje svůj výkon Jakub Ryšavý.
Vůbec poprvé se na Tea Masters Cupu soutěžilo v disciplíně Tea Mixology. Její vítězkou se stala Kateřina Vymazalová, teprve osmnáctiletá studentka SOŠ a SOU Polička. Připravovala dva míchané drinky – první ve složení čaj místní produkce, mangový džus, cukrový rozvar a citrusový mix, druhý se skládal z čaje Sencha Asanoka Kirishima, banánového džusu, medové vody a citronového freshe.
„S naprostou profesionalitou namíchala dva skvělé koktejly, při prezentaci mnohokrát pobavila a rozesmála celý sál,“ dodává k vystoupení Kateřiny Vymazalové vedoucí sekce Czech Teatenders Jiří Boháč, jenž kvarteto českých soutěžících v Číně doprovázel.
Na nemedailových pozicích se ve svých disciplínách umístili Libor Andla (Tea Preparation) a Karel Veverka (Tea Foodpairing).
Soutěž Tea Masters Cup byla součástí mezinárodního čajového fóra ITF 2017 a kvalifikovali se ni pouze vítězové národních kol. Fóra se zúčastnili zástupci vlád čajových zemí, lidé z významných čajových institucí a asociací a mnoho osobností čajové kultury globálního významu.
„Skvělá byla i samotná organizace. Zázemí, prostory, plynulost a napětí, to vše v kombinaci s výkony soutěžících tvořilo dokonalou atmosféru,“ hodnotí Jiří Boháč. V závěru pobytu ještě teatendeři podnikali výlety na několik místních čajových plantáží a navazovali nové profesní kontakty.