„Tím prvním impulsem byla překvapivě rodinná dovolená. Užívali jsme si s rodiči výlet na hrad Zvíkov, kde mě ze všeho nejvíc zaujalo vystoupení postaršího barmana nabízejícího nápadité koktejly. Od těch chvil jsem věděl, čím chci naplnit svůj profesní život,“ vzpomíná Jan Koplík, absolvent střední školy hotelnictví a cestovního ruchu.

V současnosti už tři a půl roku působí jako barman v olomouckém podniku Diamond Café Bar. A právě na jeho půdě dal vzniknout novému koktejlu založenému na italském likéru Fernet Branca Menta. Pojmenoval jej trefně Menta Beer. Drink totiž na první pohled skutečně připomíná dobře načepovaný chmelový mok, servíruje se navíc v oroseném pivním ušáku s porcelánovým podtáckem.

„Přiznám se, že jsem při tvorbě drinku bojoval s jeho barvou a zakaleností. Postupným procesem jsem to dotáhl na pivní vzhled. A ten není vůbec špatný, vždyť jde o národní nápoj, který Češi pijí snad úplně všude,“ popisuje barman koncept svého drinku, v jehož osvěžující chuti se nejvýrazněji projevují zázvor s mátou zjemněny texturou vaječného bílku.

Menta Beer je tak dalším povedeným signature drinkem, který v Diamond Café Baru nabízejí. Kromě něj tady mají koktejlové menu sestavené z twistů na nejznámější světové klasiky. Ty jsou upravené podle preferencí místních stálých hostů, jejichž chutě jsou personálu podniku už dobře známé. Jeden příklad za všechny? Místo tradiční Piña Colady vám zde umíchají Baileys Coladu.

S koncem letní pohody a nástupem podzimních plískanic však v Diamondu hodlají tuhle nabídku obměnit. Slovo dostanou hutnější drinky postavené mimo jiné také na likéru Fernet Branca Menta, moravské whisky Gold Cock nebo slivovici Rudolf Jelínek. „S tím vším se dá krásně pracovat. Bude to takové podzimní pití, už se moc těším,“ přiznává Jan Koplík.


MENTA BEER

4cl Fernet Branca Mente
1cl citronový fresh
2cl med
3cl bílek
top up ginger beer

Osmidílný seriál představuje drinky obsahující alespoň jednu položku z distribučního portfolia společnosti R. Jelínek