Sedmatřicetiletý barman do Prahy přicestoval s koktejlem takticky pojmenovaným po českém zlatém slavíku Karlu Gottovi. „Vím, že vždy rád pil zelený čaj nebo sušší víno, zvláště Veltlínské zelené z Rakouska se sklenicí vody bokem. Pokusil jsem se tedy dát všechny tyto suroviny dohromady,“ hovoří Stefan o své inspiraci.

Jeho drink Karel Go(ld)tt obsahuje minerální vodu Mattoni, sirup ze zeleného čaje Matcha, Falernum sirup, verjus, šťáva z limquatu a zlato.

Jedno z největších es současného rakouského barmanství se vyučilo kuchařem a číšníkem v Linci, prošlo si několika bary a zamilovalo se do flair bartendingu. Před 16 lety si Stefan Haneder otevřel v domovském Freistadtu ležícím kousek od Českých Budějovic vlastní podnik Acanto. A ten velmi dobře funguje dodnes.

„Jde o kombinaci speakeasy a zábavního showbaru. Trocha flairu, kvalitní koktejly a párty každý den. Jinak ročně absolvuji mezi 150 až 180 barmanskými show, workshopy a masterclasses po celém světě. Trochu se divím, že z toho všeho ještě nejsem unavený,“ přiznává.

Je osminásobným šampionem Rakouska ve flairu a čtyřnásobným medailistou z mistrovství světa IBA, celkem různě po světě posbíral padesátku trofejí. Naposledy získal stříbro na mistrovství světa v Tokiu v kategorii Sparkling cocktail.

Protože se stále cítí silný a v pohodě, nemíní v příštích letech na svém profesním životě nic měnit. „Kašlu na věk, to vůbec není důležité. Víte co, já mám jiný ukazatel. Skončím, až mě to mé počínání prostě přestane bavit. A v tom si dávám ještě nejmíň dvacet let,“ zakončuje své povídání energický barman.