Tenhle severský elegán se svému řemeslu věnuje od roku 2008, kdy v Řecku v rámci Švédské barmanské školy absolvoval letní barmanský kurz. „Bylo nás tam 25, já jsem se přihlásil společně se třemi kamarády a už mě to nepustilo,“ vzpomíná na své začátky.

Přiznává, že díky koktejlům už procestoval značnou část světa. Pracoval čtyři roky v Řecku, pak ve Švédsku, Chorvatsku i New Yorku. Je posedlý poznáváním nových barů a jejich drinků. „Zažívat nové věci a učit se od ostatních, to je moje cesta,“ přiznává.

V současnosti se mu už pět let dobře daří v podniku Tullhuset Piren, který stojí v centru švédského města Jönköping. Je to letní restaurace s barem otevřená vždy od 20. dubna do 10. září. Jezírko, slunečníky, 300 míst k sezení a výhradně svěží drinky, z nichž nejoblíbenější je klasické Mojito a gintonik zde podávaný v různých kombinacích. Vzhledem k „osvěžujícímu“ konceptu zde tedy silnější záležitosti typu Manhattan neočekávejte.

„Byl jsem před pěti lety u otevírání podniku a letos se ze mě stal jeden ze dvou spoluvlastníků, což je fantastické. A musím zaklepat na dřevo, máme každý den natřískáno,“ těší Tomislava, který se má jako nový spolumajitel co ohánět nejen za barem, ale taky v kanceláři, kuchyni či na place coby vrchní.

Při otázce na budoucnost zpozorní a přiznává, že se něco zajímavého rýsuje. „V létě musím samozřejmě být kvůli restauraci ve Švédsku. Ale ve zbytku roku bych možná mohl nastoupit do slavného v American Baru v londýnském hotelu Savoy. Příležitost se naskytla díky setkání s Peterem Dorellim, který hodnotil naši švédskou národní barmanskou soutěž,“ vysvětluje.

Na Mattoni Grand Drink skončil Tomislav Komljenovic na čtvrtém až pátém místě. Prezentoval se drinkem Scandinavian Mattoni Detox ve složení bezový sirup, bezovo-angreštová marmeláda, citronová kůra, citronová šťáva infuzovaná koprem, esence z aquavitu a samozřejmě minerální voda Mattoni. Jako přílohu servíroval rybí kanapku se pstruhem a kaviárem ze síha.