„Myslím si, že hodně toho máme v Česku jako jediní, dovoz si zajišťujeme sami,“ říká majitel podniku a zároveň jeho jediný barman Roman Šeliga, jehož obdiv ke Korsice určují rodinné souvislosti. „Sestra se švagrem tam více než deset let pracovali. Starali se místnímu podnikateli o dvě restaurace. Pak ale zatoužili po něčem vlastním a v současnosti vedou svou restauraci ve francouzském Avignonu,“ vysvětluje Roman Šeliga.

Ten svůj bar kvůli tomu na „Papežský palác“ přejmenovávat nebude, přiznává však, že po třech a půl letech strávených v baště nočního ostravského života uvažuje o přesídlení do jiné čtvrti.

Je příznivcem klasických drinků, ale Mojito nebo Piña Colada ve zdejším lístku, stejně jako čepované pivo, absentují. „To tady kolem nás mají všude. Já chci jít jinou cestou. Kromě několika signature výtvorů nejraději míchám twisty na dobře známé koktejly, mezi něž patří například Manhattan nebo Cosmopolitan. Do vyložených experimentů se pouštím jen občas, třeba ve formě vlastních infuzí,“ uvádí barman, který před založením La Corsy pracoval jako provozní několika restaurací a hotelů.

V soutěži Rudolf Jelínek Trophy se Roman Šeliga prezentuje drinkem nazvaným Jeden a půl Branca Menta. Kromě fernetu, po němž je pojmenován, v něm hlavní chuťovou úlohu hrají ještě vermut Punt e Mes (v překladu „jeden a půl“) a čokoládový sirup. „Přiznám se, že Branca je ten nejostřejší fernet, jaký jsem kdy pil. Na prezentaci portfolia mě zaujala jeho mentolová varianta Menta,“ prozrazuje Roman Šeliga.

Půldruhé porce drinku stojí na speciálním podnosu dekorovaném symboly vztahujícími se k příběhu použitých produktů. Kávová zrna odkazují k faktu, že Fernetu Branca se říkalo „káva Maurů“. Noty zase symbolizují historku, podle níž si slavná operní pěvkyně Maria Callas měla do Fernetu Branca přidávat mátový sirup. Tím byly položeny základy Fernetu Branca Menta.

Servis ještě zdobí sklenice s čerstvou mátou a miska s mátovou čokoládou, do níž je zapíchnutá maurská vlaječka.


JEDEN A PŮL BRANCA MENTA

6 cl vermut Punt e Mes
3 cl Fernet Branca Menta
2 cl čokoládový sirup
2 střiky pomerančové bitters
máta

Osmidílný seriál představuje drinky obsahující alespoň jednu položku z distribučního portfolia společnosti R. Jelínek