Na Hané ale udržují povědomí také o své vlastní značce whisky. Jmenuje se Gold Cock a dříve se vyráběla v místní palírně Dolany. Dnes je producentem Zlatého kohouta vizovická likérka Rudolf Jelínek, přesto si Gold Cock v Olomouci stále pamatují a drží si jej v oblibě.

„Dokonce u nás existuje skupinka říkající si Gold Cock hlídka. Fanoušci a sběratelé, v kolekci mají třeba plechovku od premixu Gold Cocok Cola, který se kdysi dávno vyráběl. Jeden z členů zase před 15 lety strhl velký bilboard od Gold Cocku a archivoval si ho,“ vypráví barman Black Stuffu Marek Vybíral o příznivcích moravské whisky.

Také pro něj je Gold Cock srdeční záležitostí, proto si ho vybral jako bázi svého nového drinku pojmenovaného Hiker. „Vybral jsem si Single Grain 2008. Je pěkně ovocný, s medově-oříškovými tóny, a cítím tam i bylinky,“ vysvětluje.

Koktejl je vlastně twistem na klasický Boulevardier, kromě whisky obsahuje ještě italský vermut Punt E Mes a kombinaci domácího cordialu z lesního ovoce s bylinným likérem Praděd. „Dá se říct, že drink není náročný na přípravu ani servis, takže se dobře a rychle prodává,“ pochvaluje si Marek Vybíral.

Hiker je už podle jeho názvu inspirován českou přírodou, turistikou a trendem poslední doby, kdy lidé z měst ve volných chvílích vyrážejí na celé víkendy i týdny do hor a lesů. „Drink jsem dále věnoval mému končícímu kolegovi, který totálně změnil životní filozofii a stal se velkým příznivcem přírody a jízdního kola. Italský vermut je navíc připomínkou toho, že se před třemi lety ošklivě zranil v italských feratech, ale naštěstí z nehody vyvázl živý,“ dodává 29letý, mimochodem letos čerstvě ženatý, barman.

Podle něj hostům v Black Stuffu kromě whisky z vizovické produkce chutná ještě odrůdová slivovice Haganta. Údajně jde na odbyt ještě lépe než slavná prémiová Kosher slivovice.


HIKER

4cl Gold Cock Single Grain 2008
2cl vermut Punt E Mes
2cl domácí cordial z lesního ovoce
1cl bylinný likér praděd
jehličí

Osmidílný seriál představuje drinky obsahující alespoň jednu položku z distribučního portfolia společnosti R. Jelínek