Soutěž pořádaná pod hlavičkou České barmanské asociace se uskutečnila v úterý 11. dubna 2017 v českobudějovickém baru Žlutá ponorka. Své síly při ní poměřila desítka barmanů z Prahy, jižních a západních Čech, výchozí surovinou byla irská blendovaná whiskey Dubliner, kterou v České republice distribuuje společnost Premier Wines & Spirits.

Nejlépe se dařilo již zmíněnému Janu Lukasovi z krumlovského Apotheka baru, jehož drink odkazoval k historii Českých Budějovic a jedné z jejich dominant – Černé věže.

Druhý skončil zkušený Martin Vogeltanz z plzeňského Zapa baru. Ten kromě irského destilátu použil jeho infuzi čerstvou trávou, sirup a olej z mořských řas, kořeněný bitter a mořskou vodu. Vše servíroval v ústřicích.

Třetí místo obsadila jediná startující žena, Sandra Šalatová z pražského Hemingway baru. V drinku Taste of Asia smíchala Dubliner s medovou vodou infuzovanou pepřem, čajem Lapsang Souchong, pomerančovým a Old Fashioned bitterem.

„Opět jsem si ověřil, že si česká koktejlová scéna drží vysoký standard. Na to, že většina dnešních účastníků za sebou nemá téměř žádnou soutěžní kariéru, byla úroveň akce velmi dobrá. Vytknul bych nedostatečnou použitelnost soutěžních drinků v praxi. Nemyslím si, že je někdo schopný za páteční večer vyexpedovat sto drinků s platíčkem obloženým smrkovými větvičkami nebo s úhledně pokrájeným chlebem a slaninou. Bombastické servisy ohromovaly porotce několik let nazpět, nikoliv však dnes,“ apeloval na zjednodušení soutěžních servisů jeden z porotců soutěže, Aleš Půta. Spolu s ním ještě v komisi zasedli Milan Mriglod a Petr Vopálenský.

Výkony soutěžících si pochvaloval i majitel Žluté ponorky, která je jedním z Partner`s barů České barmanské asociace, Miroslav Řehoř. „Byla to první, ale určitě ne poslední koktejlová soutěž v Ponorce,“ slíbil.

Cena za nejlepší poetický servis: Martin Šimek (Žlutá ponorka)
Cena novinářů: Tomáš Nejedlý (Cash Only)
Cena publika: Petr Steinbach (Žlutá ponorka)