„Doufáme, že výrobci s vidinou vyšších kyselin v mladých vínech nesklouznou do produkce vín s vyšším zbytkovým cukrem s cílem docílit chuťové pseudoharmonie. Naopak vína potřebují čas a jako vhodná se ukazuje cesta s malolaktickou fermentací, kdy vzhledem k poměru kyselin vinné a jablečné 2:1 až 4:1 si vína udrží dobrou svěžest a získají opulenci,“ dodal Baroň.
Za kvalitní úrodou stojí podle Unie enologů letošní stabilní počasí s normální a vyrovnanou srážkovou činností a teplotami blížícími se dlouhodobým průměrům. Pozitivní vliv na sklizeň měl i průběh denních a nočních teplot, které ovlivnily množství a strukturu organických kyselin v hroznech, vdechly svěžest do aromatických látek budoucích vín a pomohly ve zpomalení vývoje, čímž pomohly také delšímu rozložení vinobraní. V kvantitě bílých hroznů se však odráží výnosově nadprůměrný ročník 2018, a tak oproti plánům vinaři bojují s poklesem okolo 30 procent.
Pro modré odrůdy se jedná o ročník náročnější a vzhledem k obsahu kyselin spíše na delší ležení. „Pro pozdnější odrůdy čekáme ještě slunečné počasí s teplotami nad 20 °C, které mohou dopomoci vysoké fenolické zralosti,“ doplnil předseda Unie enologů Baroň.
Unie enologů České republiky, z.s. sdružuje enology působící v České republice s cílem organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictví, enologie, vinařství, zajišťovat osvětu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost a podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi.