Zástupci České barmanské asociace byli pozváni na víkendové oslavy Švýcarské barmanské unie, od jejíhož založení letos uplynulo 90 let. Čtyřčlenná delegace odlétla do země helvétského kříže ve složení Aleš Svojanovský, Miroslav Černík, Jan Teska a Martin Vogeltanz. Poslední dva jmenovaní soutěžili v kategoriích classic, respektive flair.

Jan Teska v klasické disciplíně zápolil s 25 kolegy. Na stupně vítězů se neprodral, podrobné výsledky zatím švýcarská strana nedodala.

To Martin Vogeltanz ve flairu získal pomyslné stříbro. „Řekněme, že čtyři soutěžící byli na vyšší úrovni a čtyři ještě potřebují něco natrénovat. V klasice už to bylo nabitější, ale celkově soutěž hodnotím jako moc pěkně připravenou,“ uvedl Martin Vogeltanz.

Ten se publiku předvedl s drinkem Red Butterfly a show inspirovanou laboratorním prostředím – mezi rekvizitami nechyběly zkumavky nebo bílý plášť. „Ještě musím vychytat nějaké mouchy, ale v podstatě bych sestavu chtěl v téhle kvalitě odjet i na mistrovství světa v Kodani,“ dodal Martin Vogeltanz.

Oslav jubilea švýcarské asociace v hotelu Renaissance v Zürichu se zúčastnilo asi 200 lidí včetně těch, kteří si ještě pamatují na její zakladatele. „Setkání bylo opravdu hezky uspořádáno, je vidět, že Švýcarsko je bohatou zemí,“ pochvaloval si prezident CBA Aleš Svojanovský.