K účasti v soutěži se odhodlalo šest juniorských a stejný počet profesionálních baristů. Jejich úkolem bylo připravit dvě espressa, dvě cappuccina a dva volné nápoje v nádobě džezva ibrik obsahující produkt Káva od Gorana.

Džezva ibrik je nádoba kulatého tvaru s rukojetí, která se zužuje směrem k otvoru. Do ní barista nadávkuje šest až devět gramů velmi jemně mleté kávy, zalije ji studenou vodou a ohřívá nad plamenem tak, aby nápoj třikrát přivedl ke vzkypění.

Se sadou soutěžních úkonů si dle názoru komise v juniorské kategorii nejlépe poradil Ted Zahradil ze společnosti kávovary.cz. Ve svém volném nealkoholickém nápoji kromě partnerské Kávy od Gorana použil ještě karamel z hnědého cukru a kardamom. K drinku servíroval makronku se slaným karamelem. Druhá skončila Nicola Carajiová ze SHŠ Bukaschool Most, třetí příčku obsadil Adam Glaser ze stejné školy.

Trofej za nejlepšího profesionálního baristu pak získal Kamil Hegr. Ten do receptury svého volného nápoje zařadil Kávu od Gorana, třtinový cukr, koření gram masála, Capitan Bucanero Elixir, likér Amaro Montenegro, sirup Monin Francouzská vanilka, smetanu a bitters Copperhead Energeticum Paullinia Cupana a jako ozdobu sušený květ ibišku. Na druhý nejvyšší stupínek se v profesionální kategorii postavil Ted Zahradil a třetí místo bral Patrik Pažďora.

Za podporu soutěže patří poděkování jejím hlavním sponzorům, kterými byly společnosti a značky Káva od Gorana, Karlovarské minerální vody a.s. a Zanzibar s.r.o. Partnerskými kávami byly Cellini Caffé, Café Reserva, Café Majada, Trucillo a Piazza d’Oro. Technologickými partnery Mistra kávy jsou značky La Cimbali, Faema, Kávovary.cz, d’Ancáp, Plus Puly Caff, Brita a Váhy Zeman. Partnerskými značkami jsou i Manner a Bohemilk.

Juniorští baristé budou v soutěžení pod hlavičkou České barmanské asociace pokračovat 2. prosince, kdy se uskuteční Brněnský vánoční pohár, poslední kávové klání roku 2019 pod hlavičkou Mistr kávy®.