Od přelomu 80. a 90. let, kdy tato organizace sdružující pracovníky v nápojové gastronomii vznikla, přicházela myšlenka vybudování kamenného sídla asociace na přetřes. Realizovat se ji podařilo až letos, po několikaletém procesu plánování, zajišťování financování a samotné rozsáhlé rekonstrukce objektu. Část méně odborných stavebních prací přitom zajistili členové asociace vlastními silami v rámci brigád.

Dům Abzac disponuje malým a velkým přednáškovým sálem, kanceláří, vzdělávacími místnostmi pro flairové barmany a kávové i čajové specialisty či jednacím salonkem. Je vybaven nejmodernějšími technologiemi, které do něj, povětšinou v partnerském režimu, dodaly desítky společností.

Centrum bude sloužit především ke vzdělávacím účelům gastronomických pracovníků a studentů, jeho prostor je však vhodný i k pořádání barmanských soutěží a nejrůznějších firemních, kulturních i společenských akcí. „Hodláme oslovit také laickou veřejnost. S přípravou koktejlů, kávy či čaje se pojí spousta atraktivních témat, s nimiž chceme pracovat,“ plánuje další provoz centra prezident CBA Aleš Svojanovský.

Včerejšího celodenního Grand openingu se zúčastnilo několik stovek lidí. Z Londýna, Singapuru a Hongkongu přiletěla do Brna esa současného českého barmanství, aby se s hosty podělila o své zkušenosti formou poutavých přednášek. Tato pětice barmanských hvězd zároveň působila jako porota barmanské exhibice Grand Prix CBA, v níž svůj um představilo 11 barmanů z tuzemských top barů. „Míchat své drinky před lidmi, ke kterým vzhlížím, a dostat od nich přímo na pódiu zpětnou vazbu, to pro mě byla úžasná zkušenost,“ neskrýval radost vítěz letošní Grand Prix CBA Rudolf Forman z brněnského Baru, který neexistuje.

Slavnostní akt přestřižení stuhy centra na svá bedra vzali provozovatelé předních českých barů. „Neměl by ho stihnout osud olympijských vesniček, které nedlouho po olympiádě zejí prázdnotou. Naopak, přeji si, ať je tady neustále živo, a centrum slouží svému účelu. Dnešek je každopádně perfektním startem,“ prohlásil například majitel legendárního Bugsy’s baru Václav Vojíř.