Mattoni Grand Drink je mezi barmany vyhlášená svou náročností, a to kvůli přísným pravidlům. Ta stanovují vytvořit nealkoholický drink za použití nízkokalorických surovin – množství energie v jednom decilitru koktejlu nesmí překročit hranici 65 kilokalorií. Drink by měl být dále inovativní a souznící s moderním zdravým životním stylem.

Letos budou navíc hodnotitelé klást důraz na praktičnost a dostupnost surovin co se snadné výroby v barech týče. „Je to trochu návrat zpět do reality. Žádoucí jsou spíše replikovatelné koktejly než umělecká díla, jejichž životnost končí s datem konání soutěže,“ vysvětluje Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace, která Mattoni Grand Drink spolupořádá.

Nejlepší barman z českobudějovického národního kola bude se svým drinkem reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků, jež se tradičně uskuteční na pražském Staroměstském náměstí, letos v termínu 16. června. Vítěze světového finále čeká odměna v podobě 10 tisíc amerických dolarů.