Ve společenském centru města Caen se soutěžilo ve třech kategoriích – junior, profi a journalist. Za Českou barmanskou asociaci nastoupili Kateřina Vymazalová ze SOŠ a SOU Polička a Jan Lukas z českokrumlovského Apotheka baru, kteří si účast vybojovali v pražském národním kole, a PR manažer CBA Michael Lapčík.

Pravidla soutěže určovala užití minimálně 3 centilitrů calvadosu jako báze a minimálně jedné zeleninové složky. Domácí ingredience byly povoleny. Kateřina Vymazalová i Jan Lukas vyrukovali s drinky, s nimiž vyhráli české kolo.

Ani jednomu z českých zástupců se nepodařilo umístit se „na bedně“. V bodování techniky přípravy nápojů však všem třem patřily přední příčky. Bodově tedy Češi ztráceli v hodnocení chuťové komise. „Jiná země, jiné chutě. Jelikož se chuťová komise skládala z barmanů, barových hostů a výrobců calvadosu, připodobnil bych odhadování chuťových preferencí jejích členů ke koupi losu do loterie,“ uvedl k výsledkům viceprezident CBA Roman Uhlíř, jenž rozhodoval v jedné z technických komisí.

Z vítězství v juniorské i profi kategorii se nakonec radovali zástupci polské výpravy, zbývající cenu si odvezla novinářka z Estonska.

Organizátoři pro účastníky připravili sice krátký, ale zato intenzivní doprovodný program. V neděli odpoledne to byla prohlídka calvadosového centra – objektu o mnoha místnostech s propracovanou multimediální prezentací týkající se historie a výroby calvadosu. Pondělní dopoledne zaplnily workshopy zaměřené na párování calvadosu s normandskými specialitami, konkrétně se sýry, dezerty a uzenými rybami. Zlatým hřebem společného stravování byla pětichodová galavečeře konaná v zámeckém areálu.

Za dvaadvacetiletou historii Calvados Nouvelle Vogue International Trophies šlo letos o vůbec první účinkování českých barmanů v této soutěži.