Drink Château Lady Jana Lukase obsahuje 5 cl ginu Gordon`s, 1 cl bílého portského vína, 2 cl cordialu Roses Lime, 2 cl vanilkového sirupu Giffard a 0,5 cl limetového freshe. Servíruje se ve šperkovnici a je inspirován pověstí vázající se k českokrumlovskému zámku, který stojí na dohled od baru Apotheka.

V jeho komnatách totiž prý kdysi strašívala bílá paní. Po nocích se tajně vkradla do pokojů šlechtičen a kochala se krásou jejich šperků. „Ozdobami z vzácných kovů se přehrabovala, ale nikdy nic neukradla. Když se ženy vzbudily, nalezly jednou za čas ve šperkovnici rukavici. Pokud měla bílou barvu, znamenalo to blížící se oslavu, například narození dítěte nebo svatbu. Černá rukavice však značila smrt,“ uvedl Honza Lukas s tím, že porotcům truhlice samozřejmě servíroval s bílou rukavicí.

Na barmanských soutěžích se přitom v poslední době zrovna nestává, že by vyhrávaly koktejly postrádající domácí surovinu. Krumlovské zámecké paní se to podařilo. „Na vymyšlení receptury jsme měli jen pár hodin. Já byl navíc tady za barem v práci, takže bych home made ingredienci ani nestihl vyrobit. A preferuji soutěžní drinky, které si mohou namíchat v jakémkoliv jiném podniku,“ dodal Jan Lukas na adresu svého drinku, jenž byl inspirovaný světovými klasikami Gimlet a White Lady.

Poslední letošní soutěže organizované pod hlavičkou CBA se zúčastnilo šest barmanů, kteří měli za úkol v 15minutovém limitu vytvořit čtyři porce koktejlu z vylosované báze a jakýchkoliv dalších surovin dostupných v Apotheka baru.

Jejich výkony hodnotila porota ve složení Jan Kuchař (Stock), Milan Zaleš (Bugsy`s bar), Miroslav Řehoř (Žlutá ponorka) a Robert Weis st. (Apotheka bar). „Všechny soutěžní koktejly byl povedené, vyzdvihnul bych ale jednu neméně důležitou věc. Soutěžící barmani se dlouhodobě zlepšují, někteří velmi výrazně,“ zhodnotil Jan Kuchař.

V konečném účtování Barmana roku 2017 v kategorii Classic zvítězil Martin Vogeltanz před druhým Janem Lukasem, a to o pouhý bod. Zkušený plzeňský barman se tak stal prvním soutěžícím v historii CBA, který v jednom roce získal titul Barmana roku v obou kategoriích – Classic i Flair.

Soutěž byla zároveň předzvěstí rozlučky Jana Lukase s Apothekou. Barman totiž po Vánocích opouští „své“ jižní Čechy a stěhuje se do Prahy, jeho dalším působištěm bude podnik L`Fleur.