Dne 07. listopadu 2007 proběhl v prostorách ISŠ Slavkov u Brna již 7. ročník juniorské barmanské soutěže, který je jednou z mála soutěží, kde se míchají drinky v kategorii HOT DRINK.


Tato soutěž byla pořádána CBA ve spolupráci s firmou Milan METELKA jako generálním sponzorem, firmou TEEKANNE CZECH, SAHM GASTRO, RAUCH CZECH REPUBLIC a McM vzdělávacím střediskem. Mediálním partnerem byl časopis GASTRO PLUS.

Soutěže se zúčastnilo celkem 18 soutěžících v kategorii CLASIC 9 v kategorii FLAIR a 25 ve vložené soutěži POURING TEST.

Podmínkou pro kategorii clasic - HOT DRINK bylo použití alkoholických přísad pouze od společnosti METELKA, s tím, že musí být použito minimálně 2cl likéru této značky. V případě použití čaje byly k dispozici čaje značky Teekanne v případě džusu značky RAUCH.

Podmínkou pro kategorii flair - LONG DRINK minimálně 1cl likéru METELKA a minimálně 1cl dalšího produktu této značky.

Hodnocení proběhlo dle pravidel IBA WCC.

V hodnotící komise byly sestaveny výhradně z komisařů CBA.

Vítězným drinkem kategorie Clasic HOT DRINK se stal „PEPERMINT VIOLENCE“ Michala Drimla z HŠ Bosonožská 9, Brno




Složení:
½ limety
2cl pepermint likér Metelka
2cl caribbean rum Monin


5cl hruškový juice Rauch

dolít Horká voda

ozdoba: ovocný závěs

výroba: SW

Vítězným drinkem v kategorii Flair - LONG DRINK se stal „MAZLÍK“ v pořadí první soutěžící LENKY RUFFEROVÉ z ISŠ Slavkov u Brna, která předvedla velice pěkný flair.

Složení:

4cl Saint Hubert Metelka
2cl Austerlitz vodka Metelka
7cl Happy day brusinka
1cl jahodový sirup Monin
1,5cl limetová šťáva

dolít tonic

ozdoba: pomeranč, skořice

výroba: šejkr

Velmi zajímavé bylo také sledovat vloženou soutěž „POURING TEST“ kde si junioři ověřili své schopnosti při nalévání na přesnost bez použití měřidel. Pod přísným vedením zkušené komisařky CBA Jiřiny Vavřichové dopadla tato soutěž s tímto výsledkem:

1. místo Fišer Lukáš HŠ Mariánské Lázně
2. místo Dobrovolný Martin HŠ Světlá, Velké Meziříčí
3. místo Kriesling Michael SŠ potravinářská a služeb Charbulova Brno.

Další pořadí je možno shlédnout ve výsledkové listině na www stránkách CBA: http://www.cbassociation.cz/souteze-vysledky/2007/metelka-2007.pdf

Velký dík za organizaci je třeba věnovat Mgr. Josefu Smékalovi, Marii novoměstské dále všem jmenovaným sponzorům, zejména panu Metelkovi. Samostatné poděkování si zaslouží všichni komisaři a zejména pak PhDr. Zdena Endlicherová za perfektní organizaci a moderování celého soutěžního dne.

V závěrečné řeči oznámili pánové Mgr. Josef Smékal a Milan Metelka termín konání 8. ročníku této tradiční soutěže a to 12.listopad 2008.

Všem ještě jednou děkuji

Aleš Svojanovský - předseda JM sekce CBA
Garant soutěže Metelka Austerlitz CUP 2007