Elita mladých barmanů z celé republiky se sjela v úterý 16.10. do Hotelové školy v Mariánských Lázních, aby zde předvedla své umění a soutěžila ve 14. ročníku soutěže Finlandia Junior Cup. Soutěž pořádala Česká barmanská asociace ve spolupráci s hotelovou školou a za podpory generálního partnera firmy Brown Forman CS. Soutěž byla rozdělena do kategorií klasik style, kde mladí barmani předváděli přípravu short a long drinku podle své receptury klasickým způsobem barmanské práce, zatímco v kategorii free style bylo úkolem namíchat koktejl Molotov a další fancy drink podle vlastní receptury. V kategorii free style pracuje barman volnou technikou, zapojuje do práce žonglování s láhvemi a barmanským inventářem, baví hosty a snaží se upoutat jejich pozornost. A bylo skutečně na co koukat. V klasické části pracovala většina mladých odborníků s takovou zručností a kvalitou, že přísní komisaři z barmanské asociace neměli za co trestné body udělovat a rozhodující byly většinou body přidělené za chuť, aroma a ozdobu jakostní komisí. Část free style potvrdila zájem juniorských barmanů o tuto disciplínu a zároveň skutečnost, že česká barmanská práce a příprava mladých odborníků je u nás jedna z nejlepších ve světě.

V podvečer převzali všichni barmani upomínkový diplom a ti nejlepší sošky a diplomy za první místa z rukou prezidenta CBA Miroslava Nováka, ředitele soutěže Davida Karlíka a ředitele hostitelské hotelové školy ing. Jiřího Chuma. Finlandia Cup je nejen barmanskou soutěží, ale také společenskou akcí, na které skládá řada studentů HŠ praktickou maturitní zkoušku. Maturanti připravili raut na téma Live in the jungle ( život v džungli ) a přítomné hosty ohromili svou originalitou ve výzdobě stolů a místnosti, které dominovala klec s papoušky a bazének se živými rybkami, úpravě výrobků studené i teplé kuchyně a v neposlední řadě do stylu ladícím oblečením obsluhy, kdy sushi výrobky nabízela téměř skutečná Japonka.

Finlandia junior Cup 2007 přinesl zkušenosti, praxi a krásné ceny soutěžícím, skvěle zážitky publiku, inspiraci a poučení laické veřejnosti i odborníkům a při odjezdu z prosluněných Mariánských Lázní jsme si s barmany z Čech i Moravy slíbili, že se taky za rok opět setkáme.

Shake well ! Mojmír Prokeš, člen západočeské sekce CBA
fotografie ke stažení