COCKTAILY Z KÁVY PŘIPRAVOVALI BARMANI V NOVÉM JIČÍNĚ

V hotelu Praha v Novém Jičíně se přesně v polovině března konal již 6.ročník soutěže o putovní pohár ředitelky Střední školy hotelnictví a gastronomie ve Frenštátě pod Radhoštěm Mgr. Marie Novákové. Soutěž má již dlouhou tradici a pro letošní rok si hlavní organizátor a garant soutěže pan Karel Mayer připravil pro soutěžící zajímavou novinku - připravit fancy cocktail s použitím kávy. A jak si s tímto barmani poradili?

Celá soutěž probíhala ve velmi příjemném prostředí kavárny starobylého hotelu Praha v Novém Jičíně, kterému již mnoho let šéfuje jeden z nejslavnějších českých barmanů všech dob - pan Karel Mayer. A protože je perfekcionista a na této soutěži mu velmi záleží, bylo na vysoké úrovni obsazení hodnotících komisí i okolí soutěže. Moderování se zhostil známý moderátor Petr Handl, d.j.em byl oblíbený moravský hudebník Zdeněk Krásný. O doprovodný program se postarala sympatická stepařka a svou barmanskou flairovou show předvedl slovenský host - Michal Bursík jun. Na práci chuťové komise dohlížel prezident českých barmanů Miroslav Novák a drinky hodnotili velezkušení barmani - honorární prezident CBA pan Jaroslav Vašek, další z nestorů českých barmanů a zkušený světový hoteliér pan Jiří Bartoň senior, brněnský Aleš Svojanovský a moravský „hrabě“ Josef Kurowski. Technická komise pracovala pod vedením generálního rozhodčího pana Ladislava Jirsy v mezinárodním složení - předseda východočeské sekce CBA pan Josef Ježek a slovenský kolega Michal Bursík.
Soutěže se zúčastnilo celkem 19 barmanů, z toho 4 v kategorii profi. „Soutěžících bylo letos trochu méně, zřejmě se báli přípravy drinků s kávou,“ odhadl garant soutěže pan Mayer. Barmani měli za povinnost připravit 5 porcí fancy cocktailu s použitím produktů sponzorských firem vodka Puschkin, Berentzen Sauer Apfel a Berentzen Grune Birne od společnosti Keška - velkoobchod s nápoji a káva Italcaffé, kterou dováží společnosti G.Callipso s.r.o. Barmani měli k dispozici také profesionální pákový kávovar a pomocnou ruku jim u něj podal profesionální barista - majitel společnosti G.Callipso Tomáš Zahradil. Za zmínku určitě stojí také vysvětlení pojmu Fancy cocktail - je to drink dle vlastní fantazie, který se může skládat maximálně ze 7 surovin a může obsahovat 7cl alkoholu. Pro srovnání ostatní kategorie nápojů na soutěžích se skládají maximálně z 5 surovin a 5cl alkoholu.
A jak soutěž dopadla? V juniorské kategorii vyhrála usměvavá Petra Štěpánková ze Střední školy cestovního ruchu v Rožnově pod Radhoštěm, druhý skončil Ondřej Blažek z Kroměříže a třetí Martin Hoffmann z obchodní a hotelové školy v Brně. V kategorii profesionálů - členů České barmanské asociace vyhrál nejlepší loňský barman Jan Liška z Brna před Lukášem Hyklem z Frenštátu pod Radhoštěm a dalším brněnským barmanem Ivo Cachem ( 2.v pořadí barman roku profi 2005 ). Vyhodnocovaly se také nejlepší názvy nápojů. Nejvíce se líbily názvy drinků vítězů - Vášeň s.r.o. Petry Štěpánkové a Tajemství jičínské noci Jana Lišky.
Spojení soutěží juniorů a profesionálů se velmi líbilo prezidentovi České barmanské asociace panu Novákovi: „Jednalo se o zajímavou konfrontaci mezi prací juniorů a profíků. Mezi jejich výkony byly malé rozdíly. U profíků se projevily zkušenosti, u juniorů šlo zase vidět, že mají pravidelný trénink ve školách“. Jediným soutěžícím, který získal plný počet za techniku práce byl Martin Hoffmann. Jak tedy hodnotí práci barmanů technický komisař Josef Ježek? „Práce soutěžících byla celkem průměrná. Neviděl jsem žádné velké rozdíly mezi barmany. Hodně to bylo dáno také tím, že většina z nich byli mladí a začínající barmani“.
Vyhlášení výsledků provázely famfáry a také slavnostní přípitek, který proběhl stylově. Pan Mayer otevřel šavlí láhev sektu a vysloužil si velký potlesk publika. Ceny předávali zástupci sponzorů p. Zahradil z G.Callipso, zástupce velkoobchodu Keška, ředitelka školy ve Frenštátě pod Radhoštěm Mgr. Nováková
a garant soutěže pan Mayer. Ten v závěrečné řeči také ocenil soutěžící za to jak si poradili s nelehkým úkolem připravit cocktaily z kávy. „Jsem velmi mile překvapen kvalitou nápojů, i tím že ani jeden z připravených drinků na výstavce se nesrazil a všechny si zachovaly svůj vzhled. A to se nestává ani na Mistrovství světa“. Kávové fancy cocktaily byly určitě velkým oživením barmanských soutěží. Na závěr dejme slovo zkušenému barmanovi a chuťovému komisaři panu Jiřímu Bartoňovi sen.: „Některé nápoje byly opravdu zajímavé
a v barovém provozu by se určitě uchytily“.

Martin Eichenbaum

Rozhovory s vítězi jednotlivých kategorií:

Petra Štěpánková - vítězka kategorie junior a ceny za nejlepší obchodní název
Petra je velmi milá a usměvavá barmanka soutěžící za Střední školu cestovního ruchu v Rožnově pod Radhoštěm. Na barmanské scéně se objevuje již několik let a díky svým úspěchům a věčně veselé náladě se stala známou juniorskou barmankou.

M.E.: Gratuluji Ti k vítězství v soutěži. Jaké jsou Tvé první pocity po vyhlášení výsledků:
P.Š.: Jsem hrozně šťastná, vůbec jsem tohle vítězství nečekala. Je to strašně krásný pocit.

M.E.: Jak budou probíhat oslavy?
P.Š.: Určitě budou velké a pořádně to zapijeme ( smích )

M.E.: Měla jsi tady velkou podporu publika, jaké to je?
P.Š.: Je to moc fajn a člověku to dodá sebedůvěru. V publiku bylo dost známých a kamarádů, což mi samozřejmě taky velmi pomáhalo.

M.E.: Je to Tvůj největší úspěch na soutěžích?
P.Š.: Jeden z největších. V minulém roce jsem vyhrála soutěž Fizz cup v Bohumíně, ale ta nemá takový zvuk
a jméno jako tahle soutěž. Takže asi ano.

M.E.: Jak dlouho ses připravovala na tuto soutěž?
P.Š.: Trénovali jsme s kolegou asi týden.

M.E.: Bylo těžké vymyslet drink z kávy?
P.Š.: Hlavně to bylo zajímavé. Chvíli trvalo než mě napadlo z čeho drink připravit. Pravdou ale je že během přípravy na soutěž jsme drink několikrát měnili a zkoušela ho asi pětičlenná komise.

M.E.: Jako vítězka bys nám mohla prozradit složení svého drinku...
P.Š.: No určitě... vodka Puschkin, Malibu, Kahlua, Monin kokos, Monin banán, smetana a studená káva.

M.E.: Jak hodnotíš průběh soutěže?
P.Š.: Tahle soutěž je výborná. Patří mezi mé oblíbené a ráda se tady vracím Vždy jsou zde příjemní lidé a spousta známých z jiných škol.

M.E.: Najdeme Tě pracovat někde za barovým pultem?
P.Š.: Bohužel momentálně ne. Stále ještě studuji a škola je celkem náročná. Ale například v létě jsem byla pracovat v Chorvatsku s Ondřejem Slapničkou ( pozn: jeden z nejlepších českých flairových barmanů ).

M.E.: Vyhrála jsi také cenu za nejlepší obchodní název - Vášeň s.r.o., jak Tě tento název napadl?
P.Š.: Jsem přece vášnivá, tak podle toho ( smích )

Jan Liška - vítěz soutěže profesionálů a ceny za nejlepší obchodní název
Honza se i přes své mládí stal nejlepším barmanem za rok 2005 v kategorii profesionálů a prolomil několikaletou vládu zkušeného Karla Zapalače. Honza je členem Moravskoslezské sekce České barmanské asociace. Titul barman roku vyhrál před svým brněnským kolegou Ivo Cachem a Petrem Tichavským, rovněž z Moravskoslezské sekce CBA. Vybojoval si tím také právo účasti na Mistrovství světa.

M.E.: Honzo velká gratulace k úspěchu. Jak hodnotíš svůj dnešní výkon.
J.L.: Jsem velmi mile překvapený. Přiznávám, že tentokrát jsem úspěch nečekal.

M.E.: Nečekal? Jako nejlepší český barman roku 2005 jsi na to zvyklý ne?
J.L.: To ani ne. A hlavně jsem se na tuhle soutěž připravoval hodně v rychlosti. Takže nám nezbyl čas na přípravu ani na pořádné vyzkoušení a doladění nápoje.

M.E.: Jak moc si vážíš svého vítězství v soutěži?
J.L.: Samozřejmě z něj mám velkou radost. I když je pravda, že nás tady v kategorii profesionálů bylo docela málo. Příště to snad bude s účastí lepší ( úsměv ). Každý úspěch v soutěži potěší. Mám z nich radost, to je jasné.

M.E.: Jak hodnotíš úroveň soutěže?
J.L.: Řekl bych, že oproti minulému roku má opět vyšší úroveň a kvalitu. Měl jsem možnost ochutnat některé nápoje a musím přiznat, že byly opravdu dobré.

M.E.: V minulém roce jsi získal titul Barman roku 2005. Obhajoba titulu začala tedy naprosto skvěle. Je obhajoba tohoto titulu Tvým cílem?
J.L.: To ani ne. Moc na to zatím nemyslím. Ale jsem rád za to, že jsem zde získal body do hodnocení Barmana roku.

M.E.: Na jakých dalších soutěžích Tě uvidíme?
J.L.: Chystám se na Hanácký pohár do Prostějova a také na Brněnský šejkr. A pak se uvidí...

M.E.: Jak to je tedy s tou obhajobou titulu?
J.L.: ( úsměv ) Vážně na ni nemyslím. Samozřejmě bych byl rád, ale mám jiné plány...

M.E.: Jaké jsou tedy Tvé další plány?
J.L.: Na podzim nebo v zimě bych rád odjel za prací do ciziny. Je třeba sbírat zkušenosti i jinde.

M.E.: Máš nějakou vysněnou zemi?
J.L.: Rád bych jel pracovat do Austrálie. Začátkem podzimu tam má odjet pracovat můj dobrý kamarád Zdeněk Kaštánek. Chci pak odjet za ním. I proto nemluvím o obhajobě titulu Barman roku. Věřím, že teď do hodnocení získám nějaké body. No a pokud mi nevyjde ta Austrálie, tak se snad díky získaným bodům budu moct zúčastnit CBA Grand prix a bojovat o účast na Mistrovství světa tam. ( pozn.: Mistrovství světa se zúčastňuje jako člen delegace Barman roku a vítěz CBA grand prix. Na CBA grand prix startuje patnáct nejlepších barmanů v hodnocení Barman roku. Vítěz CBA grand prix pak reprezentuje Českou republiku v oficiální soutěži o titul Mistra světa ).

M.E.: Hodně se věnuješ flairu a rychle jsi se stal známým flairovým barmanem. Kde Tě můžeme vidět?
J.L.: Často pracuji pro cateringovou společnost. A taky dělám flairová vystoupení po celé republice. Pro zajímavsot - minulý týden jsem dělal show v Praze pro významnou nadnárodní společnost, před měsícem jsem zase měl vystoupení na party v ostravském hotelu Atom. Vystoupení a show přibývá, je jich čím dál více a jsem samozřejmě velmi rád.

Martin Eichenbaum