Podstatnou vlastností barmana musí být výdrž. Opět nás o tom přesvědčili členové České barmanské asociace ve středu 8. března v Poděbradech. Zdejší hotelová škola pořádala svůj pátý ročník celostátní soutěže mladých barmanů BACARDI-MARTINI Poděbrady Cup 2006. Přijelo celkem šestadvacet soutěžících z více než desítky hotelových škol, mezi nimiž zaujali pozornost publika i zástupci ze zahraničí - z partnerské hotelové školy ve slovinském Bledu. Nabitý program jednodenní soutěže zahájil anglicky zadaný odborný test. A po něm už následoval pořádný maratón vyrovnaných barmanských výkonů. Připravit pět porcí carabian drinků (nápojů podle vlastní fantazie) a pět porcí soft drinků (nápojů neobsahujících alkohol), nepřekročit stanovených patnáct minut na přípravu, dodržet všechna pravidla barmanské práce, zvládnout pořádek na pracovním stole, vybojovat střetnutí s neposlušným ovocem při závěrečné dekoraci nápoje a zejména okouzlit hodnotící komisaře chutí nápoje. Aby byla dostatečně neobvyklá a zaujala, dostatečně vyvážená a lahodila. K tomu všemu tréma před bouřícím publikem, stres z rychle utíkajícího limitu, okouzlit osobitým šarmem barmanovy osobnosti, zúročit hodiny tréninků i zkušenosti z minulých soutěží.

Se vším si nakonec nejlépe poradili půvabná Veronika Mašková z Hotelové školy Vršovická z Prahy, která vybojovala třetí místo, jako druhý se umístil Tomáš Frýdl z Teplic a držitelem putovního poháru se pro letošní rok stal barman z Labské hotelové školy z Pardubic Tomáš Melzer. Kromě vítězů patří gratulace zcela jistě všem účastníkům náročného programu soutěže, kteří se rozhodli sbírat zkušenosti a pracovat na svém zdokonalování v tomto tak krásném, ale zároveň tak náročném oboru. Blahopřání a obdiv za celý den pilného hodnocení si ovšem zaslouží také všichni komisaři soutěže, pánové L. Jirsa, J. Pokorný, M. Novák, O. Jiran, M. Lahoda, M. Vokáč, J. Ježek, J. Mašek, L. Mikulášek z firmy Poděbradka i P. Bartoníček neúnavně komentující dění na soutěžním pódiu. Vždyť práce komisařů končila až krátce před osmnáctou hodinou. Jejich čas a energie, kterou CBA věnuje přípravě barmanského „dorostu“, přináší odborným školám podstatné zkvalitnění i zatraktivnění vzdělávacího programu.

Hotelová škola v Poděbradech si popáté ověřila kvality svého pořadatelského týmu, kterému se povedlo připravit soutěžícím dobře fungující zázemí a prostorově mírně stísněné podmínky snad vyrovnala skvělá atmosféra fandícího publika.

PhDr. Jana Podoláková, ředitelka školy