V sobotu 9. 2. 2008 se v prostorách nového čtyřhvězdičkového hotelu Euro v Pardubicích uskutečnil v letošním roce první vzdělávací seminář na téma „ Káva v barové praxi, příprava espresa a moderních kávových specialit“, který pro své členy uspořádal Junior Shaker Club České barmanské asociace. Do hotelu Euro si našlo cestu na padesát účastníků z řad členů JSC, CBA a studentů středních hotelových škol a učilišť, včetně jejich učitelů odborných předmětů a premiérově i účastníků z řad Slovenské barmanské asociace, kteří si chtěli rozšířit své dosavadní znalosti o kávě a její přípravě.


V první části vzdělávacího semináře se účastníci semináře dozvěděli o historii pěstování a zpracování kávy, zásadách přípravy různých druhů káv, zásadách práce s kávovarem, jeho správné údržbě, aby výsledkem bylo s láskou připravené italské espreso. Této části vzdělávacího semináře se velice zajímavým způsobem verbální komunikace za použití videoprojekce ujal pan Jiří Jandák ze společnosti Le Patio International, s.r.o., která je výhradním dovozcem italské kávy Illy.


Po krátké přestávce se už kongresovým sálem hotelu Euro začala linout nefalšovaná vůně pravého italského espresa. To když zkušený barista společnosti Le Patio International pan Tomáš Komberec začal přítomné účastníky zasvěcovat do tajů správné přípravy pravého italského espresa, cappuccina a dalších kávových specialit.

Samozřejmě, že nezůstalo jen u teorie. To že připravit espreso se sametově krémovou pěnou není jednoduché, si každý z účastníků semináře mohl vyzkoušet pod dohledem Tomáše.

Na samotný závěr si pro přítomné účastníky Tomáš připravil opravdovou lahůdku a předvedl něco málo ze svého baristického umění tzv. „latté artu“. Od toho okamžiku se v sále nenašel nikdo, kdo by neměl oči upřené na to, jak Tomáš připravuje krásná malovaná cappuccina. Napodobit Tomáše? K tomu nikdo z přítomných nenašel odvahu. Možná někdo z přítomných účastníků, za nějaký čas věnovaný usilovnému tréninku, bude připravovat stejná cappuccina jako Tomáš.
Na závěr semináře obdržel každý účastník z rukou předsedy JSC CBA pana Petra Bartoníčka a pana Jiřího Jandáka certifikát o absolvování tohoto vzdělávacího semináře.

Zpracoval:
Petr BARTONÍČEK
předseda JSC CBA