Již IX. ročník mezinárodní Kroměřížské juniorské koktejlové soutěže, se uskutečnil 13. února 2008 jako již tradičně ve společenském sále Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži.
Soutěž byla pořádána s Českou barmanskou asociací a pod záštitou města Kroměříž a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Jako první byla pro soutěžící připravena zkouška formou písemného testu z oblasti barmanství.
Dále následovalo oficiální zahájení soutěže. Úvodní slovo pronesl Ing. Petr Hajný spolu s nejvýznamnější osobou CBA a to prezidentem Miroslavem Novákem a starostou města Kroměříže Mgr. Milošem Malým.
Před odbornou porotou a nadšeným publikem se během dne vystřídalo 36 soutěžících.
Soutěž byla vyhlášena v kategorii „CLASSIC“ a kategorii nápoje „FANCY DRINK“.
Podmínkou při výrobě koktejlu bylo použití minimálně 2cl sirupu MONIN od společnosti ZANZIBAR sro., jenž je partnerem CBA.
Výsledky soutěže budou započítávány do hodnocení o „Barmana roku 2008“.
Stejně jako v předešlých ročnících se dostavila řada VIP hostů, odborné veřejnosti i studentů pořádající školy.
Odborná komise hodnotila soutěžící nejen podle kvality nápoje, originality drinku, ale i efektivity práce a elegance provedení. Důraz byl kladen na kontakt barmana s publikem. V hodnotících komisích byly profesionální komisaři CBA ve složení PhDr. Zdena Endlicherová, Šárka Janová, Monika Mecová, Jiří Bartoň, Josef Ježek za techniku a prezident CBA Miroslav Novák, Jan Pokorný, David Švábenský. Garantem koktejlové soutěže za CBA byl Aleš Svojanovský. Hodnocení proběhlo dle pravidel IBA a WCC.
V odpoledních hodinách přišlo na řadu slavnostní vyhlášení výsledků. V kategorii jednotlivců jen o jeden bod zvítězila:
Horáčková Iva (Soukromá SŠG s. r. o. Praha 8) se svým koktejlem
„Večernice“
3cl Finlandia Mango
2cl Bombay Sapphire Dry Gin
1cl Ananas MONIN
1cl Lime MONIN
4cl Juice ananas Rauch
a dolít cca 10cl pomeranč juice Rauch
ozdoba: ovocný špíz + zástřik citronovou kůrou
výroba: šejkr.
Na druhém místě se umístila Daňhelová Veronika (SŠHS Kroměříž).
Na třetím místě Mojžíš Martin (ZSŠ O a S Banská Štiavnica).

V kategorii družstev na domácí půdě zvítězila SŠHS Kroměříž, druhé místo obsadila ZSŠ O a S Banská Štiavnica a na třetím místě skončila HŠ Bosonožská Brno. Dále bylo uděleno i několik speciálních cen za nejlepší vzhled nápoje, za nejoriginálnější název nápoje, za nejsympatičtější barmanku, za nejlepší Mattoni drink, za nejlepší techniku, za nejoriginálnější recepturu a další.
Po vyhlášení výsledků a ukončení celé soutěže byl připraven slavnostní raut.
V příštím roce se uskuteční X. ročník Kroměřížské juniorské koktejlové soutěže a je datum je stanoveno na 11. února 2009.

Aleš Svojanovský
Garant soutěže - Předseda Jihomoravské sekce CBA