Čtvrtek 13. listopadu 2008 vstoupí do historie barmanství na severní Moravě. Přesně v tento den se konal již 5. ročník barmanské soutěže Steel cup v Třinci v kulturním domě Trisia. A proč vstoupí do historie? Poprvé se zde kromě juniorů představili také nejlepší čeští flairoví barmani. Ale pojďme popořadě…

Již pátý rok zde soupeřili junioři z celé ČR a Polska o vítězství v soutěži a o body do soutěže Barman roku 2008, která pomalu ale jistě finišuje. I díky tomu měla soutěž vysokou úroveň a zúčastnili se jí nejlepší junioři bojující o již zmíněný titul. Soutěž se konala stejně jako v minulých letech v třineckém kulturním domě Trisia a celou soutěž měl organizačně na starosti tým maturantů místní Hotelové školy pod vedením p. Petra Casadia.

A jaké byly výsledky? Juniorskou soutěž nakonec vyhrála s nejtěsnějším možným rozdílem jednoho bodu, členka Moravskoslezské sekce Junior shaker clubu, slečna Barbora Mikuláštíková ze SOŠ Ahol v Ostravě se 124 body před další členkou JSC slečnou Ivou Horáčkovou z SSŠ gastronomie v Praze. Na třetím místě skončila slečna Lucie Rucká ze SOŠ Třinec – Kanada se 121 body. Výsledky byly velmi těsné a velkou radost ze svého třetího místa měla Lucie Rucká pro kterou to byl první velký úspěch na barmanské soutěži: „z výsledku mám velkou radost, vůbec jsem to nečekala.“ Juniorské soutěže se zúčastnilo celkem 34 mladých barmanů.

V odpoledních hodinách následovala již zmíněná soutěž profesionálních flairových barmanů. Už při jejich příjezdu bylo rušno a všichni se už těšili na jejich mistrovské kousky. A že se bylo na co těšit – soutěže se zúčastnilo celkem patnáct flairových barmanů z celé ČR a jeden soutěžící z Polska. Moderování flairové soutěže si vzal na starosti vedoucí represent flair teamu CBA p. Ondřej Slapnička, který byl zároveň také jedním z technických komisařů v této části soutěže. Celé odpoledne se pak diváci bavili při skvělých barmanských show.

Celkovým vítězem soutěže se nakonec stal Tomáš Palička z HŠ Bohemia v Chrudimi s celkovým součtem 285b před druhým Carlosem Gonzalezem, členem CBA, z La Bodeguita del Medio který získal 280b. O pouhý bod na třetím místě skončil Filip Ropek z Flairpassion.

Flairová soutěž byla povedená a diváci se u ní dobře pobavili. Jednalo se o první flairovou soutěž na území Moravskoslezského kraje v historii.

Poděkování za organizace této soutěže patří týmu maturantů místní hotelové školy, kterým
velel zkušený p. Petr Casadio. Na hodnocení soutěže dohlížel tým komisařů CBA pod vedením generálního rozhodčího p. Jiřího Bartoně. Za pomoc a podporu děkuji také dalším komisařům mezi kterými byli: sl. Monika Mecová, sl. Michaela Pavlíková, p. Eva Hlaviznová, p. Jarmila Klichová, p. Ing Ludvík Mikuláštík, p. Jaroslav Labounek, p. David Švábenský, p. Ivo Cach, p. René Stankuš, p. Ondřej Slapnička, p. Karel Válek a slovenský komisař Martin.



Zpracoval: Martin Eichenbaum – garant soutěže Steel cup