Svoji jarní schůzku a první setkání s novým prezidentem CBA začali lektoři CBA velice netradičně a to tématickou exkurzí firmy Bohemia sekt Starý Plzenec.
V novém, mimochodem skvělém, návštěvnickém centru firmy nás přivítala vedoucí centra p. Korandová spolu s odborným somelierem firmy panem Tomášem Brůhou.
Samotná exkurze začala sestupem do starodávných klenutých sklepů firmy, kde se vyrábí a také plní sekty metodou tradiční, tedy šampaňskou. Každý z nás si mohl alespoň symbolicky pootočit lahví ve stojanu a vyzkoušet si tak práci sklepníka. Setřásací stroje, které tuto ruční činnost nahrazují u již průmyslovější výrobě sektu jsme všichni shlédli poprvé a máme svým posluchačům zase čím novým ochutit přednášky. V další fázi exkurze nás ohromila velikost cylindrokonických tanků ve kterých se vyrábí nejvíce produkce závodu a také naprostá hygiena a čistota provozu, který je opravdu na světové úrovni.
Pak již následovala řekněme odborná část naší návštěvy ve Starém Plzenci, které se ujal pan Tomáš Brůha, odborník na slovo vzatý a s velikým zaujetím a elegancí nám servíroval vybrané vzorky sektů a jeho komentáře nám coby odborníkům v nápojích byli opravdu přínosem. Nenechal se vyvézt z míry ani spoustou odborných a někdy velice záludných a uštěpačných dotazů přítomných lektorů a to ani v okamžiku, kdy nám představoval ostatní produkty které firma distribuuje, jako Cinzano , Campari, Pražská vodka apod.
Velký dík tedy tomuto odborníkovi, mimochodem bývalému členovi západočeské CBA, za jeho prezentaci firmy a jejích produktů.

Po obědě v restauraci Bohemia sekt v Plzenci se lektorská skupina přesunula do hotelu U sládka v Chodové Plané. Ubytovali jsme se a ředitel gastronomie Rodinného pivovaru Chodovar pan Mojmír Prokeš nás provedl novou restaurací Stará sladovna pro 300 osob, která se následující den slavnostně otevírala.
A po tomto náročném dni se lektorům podařilo krásně relaxovat ve světovém unikátu a to Pravé pivní lázni. Neuvěřitelný a úžasný relax, kvitovali všichni v odpočívárně a při sklence zámeckého ležáku, vyráběného tradičním způsobem výroby.

Druhý den ráno, po příjezdu dalších členů a nového prezidenta CBA pana Aleše Svojanovského, následovala exkurze pivovaru, kterou nás provázel pan Prokeš a částečně i majitel a prezident pivovaru pan Plevka starší, jež je ve svých 74-letech ještě neustále aktivní a denně řídí chod této perly českého pivovarnictví, jediné v západních Čechách, kterou se plzeňskému gigantovi nepodařilo koupit a uzavřít.
Samotná klasická výroba piva je zážitkem a ještě s odborným výkladem majitele a ředitele se z prohlídky pivovaru stal zlatý hřeb lektorského víkendu. Opravdu můžem jen litovat, jak naložili naši zkorumpovaní politici s pivovary produkujícími české zlato.

Následoval meeting s novým prezidentem CBA, kde nám pan Aleš Svojanovský objasnil svoje plány a myšlenky na budoucnost vzdělávání v CBA.
Po věcné a tématické diskusi se lektorská skupina ujednotila na termínu další schůzky, která bude 27. 5. 2008 v Pardubicích. Na tomto jednání budou rozpracovány a podrobněji nastíněny podmínky vzdělávacích činností.
Celé odpoledne pak bylo věnováno bohatému programu v areálu Chodovaru a to netradiční zábavné barmanské soutěži „Chodovar Cup“, otevření nové restaurace za přítomnosti sourozenců Gondíkových a také otevření pivní sezóny a přivítání účastníků přeshraničního běhu s koulením sudů. Někteří z nás se všech těchto bohulibých akcí s vervou zúčastnili a pořádně si celé odpoledne užívali.
Lektoři CBA.