V prostorách SSOS – Jihlava proběhl dne 28.9.2008 workshop pro členy CBA – barmany. Přednáškový sál byl zaplněn do posledního místa s konečným počtem 46 účastníků!!


V první části přednášel Lucky Fiala ve spolupráci s Mojmírem Prokešem a Ing. Petrem Jančíkem ze společnosti JANČÍK A DCERY.


Na téma: Gin – nejpoužívanější báze v Evropě

 historie a vznik receptury ginu

 používané ingredience

 staré typy ginů a jejich ochutnávka

 způsoby výroby ginů

 české a slovenské giny a jejich ochutnávka

 moderní giny, představení, ochutnávka a porovnání

 míchané nápoje s ginem, historické a moderní


Na závěr této části vystoupila Věra Denková ze společnosti BERENTZEN, o které krátce pohovořila. Poté představila nový GIN DOORNKAAT, který uvádějí na trh a to členům CBA a barmanům jako prvním v ČR.
Na závěr pozvala přítomné na ochutnávku drinků připravených Karlem Mayerem, z nichž jeden s názvem STANDA je umístěn v prezentačních materiálech k novému GINU.


Druhou velmi živou část přednášel Václav Vojíř - spolumajitel BUGSY‘S BAR


Téma: Ultraprémiové lihoviny - jejich výroba a použití v barovém provozu

 obecné pojmenování a charakteristika dané skupiny

 srovnávací degustace dvou různých komodit

 diskuze s Václavem Vojířem o Bugsy's baru, barmanském životě a práci

Beze sporu velmi zajímavé vystoupení Václava Vojíře sklidilo bouřlivý potlesk!!


Odbornou část workshopu uzavřel svou přednáškou Jiří Kraus - CHURCHILL CIGARS


Téma: Doutníky a tabák - servis a použití v barové praxi

 přednáška o historii a označení tabákových výrobků

 způsoby skladování a servisu

 různé druhy dle způsobu výroby, kvality doutníků a tabáku

 ochutnávky a vyzkoušení různých druhů doutníků a jejich servis


Všem přednášejícím patří velký dík, za přípravu tak propracovaných a detailních přednášek, ochutnávek a testů.


V rámci caffe breaků měli účastníci možnost ochutnat kulinářské skvosty dodávané firmou NOWACO

MAKI-SUSHI, výběr excelentních Francouzských sýrů a Mexické tortily vše připravené před zraky přítomných členem NOWACO GASTRO TEAMU Tomášem Mohylou.


Kávu pro celou akci připravoval osobně Tomáš Zahradil – majitel společnosti KÁVOVARY.CZ.


Nápoje dodala společnost Coca-Cola, Cukrovinky společnost NESTLE a sladké ke kávě připravili studenti místní školy.


Poděkování patří všem, kteří přispěli ke konání této bezesporu velmi kvalitní akce.


Zvláštní poděkování pak řediteli školy Mgr. Františku Číhalovi, dále Pavle Davidové a studentům, kteří pomohli se servisem.



Aleš Svojanovský

president CBA