ALPE ADRIA COCKTAIL COMPETITION 2009 - A.I.B.E.S.


Ve dnech 30. listopadu a 1. prosince 2009 pořádala sekce Venezia Italské barmanské asociace - A.I.B.E.S. ve městě Udine 2. ročník soutěže Alpe Adria Cocktail Competition.

Tohoto soutěžního klání se účastnili barmani z Itálie, Slovinska, Chorvatska, Rakouska, Polska, Maďarska, Slovenska a samozřejmě i z České republiky.

CBA reprezentovala Šárka Janová a Zbyněk Špičák – oba z Moravskoslezské sekce CBA.

Podmínkou v soutěži bylo v časovém limitu 6 minut připravit 4 porce long drinku, jehož obsah alkoholu nesměl přesáhnout 10%.
Po dopoledním příjezdu do Udine jsme se ubytovali v příjemném hotelu La Di Moret Best Western, kde celé soutěžní klání probíhalo. Pro všechny soutěžící a delegáty byl připraven vydatný oběd, po kterém jsme se už pomalu začali připravovat k souboji o medailové příčky.

V přípravně jsme každý soutěžící měli určený svůj prostor na přípravu potřebného inventáře a dekorací drinků. Také samotná soutěž se nesla v jiném duchu, než jsme zvyklí. Při soutěžním vystoupení jeden technický komisař hodnotil dva soutěžící najednou.

Zvláštností pro nás také bylo, že jsme si do sklenic mohli nadávkovat led ještě před začátkem časového limitu. Hodnocení technické komise bylo v mnoha případech jiné. Např. při dávkování surovin do míchacího média, kdy soutěžící nejdříve naléval alkoholickou bázi bylo ohodnoceno 3 trestnými body.

I přes tyto rozdíly jsme ale dle našeho názoru uspěli v konkurenci 26 účastníků velice dobře.

Zbyněk Špičák obsadil 7. místo a obdržel ocenění za nejlepší dekoraci nápoje a Šárka Janová obsadila 5. místo, od kterého se výsledky vyhlašovaly.

Celý soutěžní den byl zakončen galavečeří, která byla plna italských specialit a degustací produktů z provincie Udine a dalších částí Itálie.

Následující den po snídani jsme s kolegy ze Slovenska vyrazili na prohlídku krásného historického města Udine, jehož náměstí se přirovnává k náměstí Sv. Marka v Benátkách.

Účast na této akci pro nás byla velkým přínosem, protože jsme poznali mnoho nových kolegů barmanů a mohli si vyměnit cenné zkušenosti do dalších mezinárodních soutěží, kterých se jistě v budoucnosti budeme chtít opět zúčastnit.



Šárka Janová, Zbyněk Špičák