BARMANSKÉ MLÁDÍ V MĚSTĚ PERNÍKU

Ve středu 28. května se na třicet mladých barmanů a barmanek sjelo do města perníku a pánů z Perštejna Pardubic, aby zde bojovali o vítězství v dalším ročníku juniorské barmanské soutěže LABSKÝ POHÁR „COCA-COLA CUP“ 2008.
Letošní již pátý ročník upořádala Labská hotelová střední odborná škola a Střední odborné učiliště Pardubice, s.r.o. za odborné spolupráce České barmanské asociace a za podpory společností Coca-Cola Beverages ČR, spol. s r.o., Franzini Czech s.r.o. (výhradním dovozcem italských likérů a destilátů značky Franzini) a společností Bosák s.r.o. (výhradním dovozcem italských zmrzlinových směsí a sirupů značky Fabbri).
Po dvou ročnících, kdy se soutěž odehrávala přímo v prostorách Labské hotelové střední odborné školy a dalších dvou ročnících, které se uskutečnily v prostorách kongresového sálu hotelu Labe, se tentokrát třicítka barmanů z 12 hotelových škol a středních odborných učilišť z celé České republiky sešla v samém historickém centru města Pardubic a to přímo pod Zelenou branou na Perštýnském náměstí.
Po příjezdu na Perštýnské náměstí, čekalo na soutěžící překvapení v podobě velkého pódia v barvách hlavního sponzora letošního ročníku Coca-Coly.

Soutěž při letošním ročníků probíhala pod širým nebem za účasti značného počtu přihlížejících diváků, kteří se zaujetím po celý den sledovali soutěžní vystoupení mladých barmanů, několikrát je za jejich vystoupení odměnili bouřlivým potleskem.
Co bylo soutěžním úkolem barmanů pro letošní ročník Labského poháru? V letošním ročníku bylo úkolem barmanů a barmanek příprava drinků v kategorii FANCY DRINK a volba jeho originálního názvu. Povinností každého soutěžícího bylo použít do své originální receptury
2 cl likéru Limoncello, Rumu Montero, nebo Red Ginu z nápojového portfolia společnosti Franzini Czech s.r.o., 1 cl sirupu značky Fabbri a jeden libovolný výrobek z nápojového portfolia společnosti Coca-Cola Beverages ČR, spol. s. r.o.
Na průběh celé soutěže bedlivě dohlížela technická a chuťová komise složená z řad členů České barmanské asociace. V chuťové komisi, která posuzovala jakostní znaky nových drinků, zasedli pan Miroslav Novák exprezident CBA, několika násobný barman roku a lektor CBA pan Karel Zapalač, člen moravskoslezské sekce CBA pan Ing. Luděk Mikuláštík a zástupce společnosti Coca-Cola Beverages ČR, spol. s r.o. pan Jiří Bartoň. Řízením technické komise a práce technického komisaře se ujal sám nový president CBA pan Aleš Svojanovský. S ním výkony soutěžících hodnotili pánové Jaroslav Labounek, lektor CBA, Zdeněk Vondráček a René Grim, členové východočeské sekce CBA. O zázemí a včasný nástup soutěžících na soutěžní pódium se staral pan Josef Ježek, předseda východočeské sekce CBA. Za včasné zpracování výsledků se postaral pan Jan Pokorný, člen východočeské sekce CBA. Celým soutěžním dnem na pódiu provázeli moderátoři Jan Šindelář, moderátor hlavního mediálního partnera soutěže rádia Černá hora a odborným výkladem přiblížil dění na pódiu přihlížejícím divákům pan Martin Smolný, lektor CBA a majitel vyhlášeného pardubického koktejlového baru Martini´s bar.
V průběhu celého soutěžního dne mohli přihlížející diváci z řad laiků i odborné gastronomické veřejnosti ochutnat nové nápoje, které vznikali pod rukama mladých barmanů nebo nový produkt od společnosti Coca-Cola Beverages ČR, spol. s r.o. - Coca-Cola Zero, který na náměstí rozdávali krásné hostesky.
V průběhu soutěže přijel všechny pozdravit a ukázat něco ze svého umění jeden z našich předních „ flairových“ barmanů Ondra Slapnička. Jak tomu bylo při minulých ročnících, tak i letos mělo jeho vystoupení mezi mladými barmany a přihlížejícími diváky velký ohlas. Závěr soutěže zpestřila svým stepovým vystoupením půvabná tanečnice z tanečního souboru Konsonance v Pardubicích.
A jak to pod spalujícími slunečními paprsky na Perštýnském náměstí v Pardubicích nakonec dopadlo?
Diplom, pohár a hodnotné věcné ceny si za vítězství odnesl Filip Čížek z SHŠ v Třebechovicích pod Orebem s drinkem „LONGING GRAPE“ - 1/2 limety, 15 lístků meduňky, 5 cl Montero Rum Oro, 2 cl Vaniglia likér, 6 cl hroznová šťáva fresh, 4 cl Cappy jablko.
Druhé místo obsadil Lukáš Panýrek ze Soukromé střední školy gastronomie s.r.o. Svidnická Praha, třetí místo si z Pardubic odvezl Miroslav Klapka ze SOU a SOŠ SČMSD Hronov.

Cenu za nejlepší technickou práci získal Miroslav Klapka ze SOU a SOŠ SČMSD Hronov, s.r.o. a cenu za nejlepší obchodní název svého drinku „ LABSKÝ GRANÁT“ získala Štěpánka Nývltová ze SOU a SOŠ SČMSD Hronov, s.r.o.
Všichni organizátoři, soutěžící i odborná porota vyjádřili na závěr přání setkat se při dalším, již šestém ročníku Labského poháru v květnu 2009.

Petr Bartoníček
garant soutěže za CBA