Dne 14.10. se sešla v hotelové škole v Mariánských Lázní juniorská barmanská elita, aby soutěžila o titul nejlešího barmana 15. ročníku soutěže Finlandia Cup 2008. Startovní pole obsadili barmanky a barmani prakticky z celé republiky a mnoha hotelových škol a středních odbodných učilišť. Soutěž byla rozdělena na část klasickou, ve které soutěžilo 25 účastníků a část flairovou, kde startovní pole tvořilo 13 soutěžících. V odborných komisích hodnotili barmanské výkony členové České barmanské asociace v čele s p. Miroslavem Černíkem, generálním komisařem CBA.


První místo v klasické části soutěže obsadil Jakub Kališ z ISŠ Slavkov u Brna s drinkem
Půlnoční slunce.

Receptura: 1/2 limetky, 0,5cl Monin Spicy, 10cl (mango, marakuja, mandarinka), 3cl Martini Rosé, 4cl Finlandia Mango, zástřik limetovou kůrou, dekorace výseč limetky + koktejlová třešeň.


V části flairové se stal vítězem Tomáš Palička z HŠ Bohemia s.r.o. Chrudim s drinkem
Pure Cranberry.

Receptura : 3cl Finlandia Cranberry, 2cl Finlandia Vodka, 1cl Gingembre sirup Monin, 10 cl Brusinkový džus, dolít Kinley Ginger Ale, dekorace ananas, physalis, pitahaya


Při hodnocení výsledků soutěže zmínili komisaři stále se zvyšující úroveň práce mladých barmanů, kvalitní přípravu pod vedením zkušených pegagogů a lektorů odborných škol, kterým za toto osobní zaujetí pro obor barmanství patří velký dík.

Předání pohárů a diplomů proběhlo ve večerních hodinách a bylo doprovázeno skvělou přátelkou atmosférou. Zlatým hřebem večera byl raut pro účastníky soutěže, připravený studenty HŠ Mar. Lázně, kteří u této příležitosti plnili úkoly spojené s praktickou maturitní zkouškou.


Ředitel hotelové školy ing. Jiří Chum byl velmi spokojen se zájmem účastníků, odborné veřejnosti a studentů o obor barmanství. Hotelová škola Mariánské Lázně slaví v letošním roce 80. let své existence a za tuto dobu vychovala více než 15 tis. gastronomů a mnoho z nich působí na čelních hotelových postech v ČR i zahraničí.

Soutěž by se samozřejmě nepodařilo zajistit bez vstřícných partnerů a sponzorů.Velký dík za dlouholetou podporu náleží především hlavnímu partnerovi firmě Brown Forman CS, stejně jako firmě Zanzibar s.r.o. – Monin a firmě Coca Coca.

Kompletní výsledkovou listinu, zprávu ze soutěže a fotografie naleznete na www.cbanet.cz.

Na stejné adrese naleznete také odkazy na partnery a sponzory akce.

Přeji všem mladým barmanům hodně soutěžích, pracovních i studijních úspěchů, dobrý vítr o plachet a dlouhé lety bez pádů.

Shake well !!


Mojmír Prokeš

Západočeská sekce CBA