Ohledání zemřelého. Pád restaurace Kuchyň na Pražském hradě se už teď stal symbolem koronavirové krize ve vyšší gastronomii. V čem jeden z podílníků podniku spatřuje hlavní příčiny krachu? Je to sezónnost konceptu, jeho arogance k potřebám hostů i komplikovaná komunikace s pronajímatelem prostoru, jímž je v tomto případě stát.

Jaké to bude? Hospody a restaurace přijdou o 40 procent tržeb a budou se muset naladit na novou vlnu odlišně smýšlejících hostů. Takové vyhlídky ke znovuotevření věští gastronomickým podnikům ředitelka svazu pivovarů a sladoven.

Brněnský Element. Brno se může těšit na nový bar s restaurací, který otevře ihned po odeznění koronavirových restrikcí. Bude se jmenovat Element a najdete ho v samotném centru města. Za podnikem stojí dvojice zkušených světoběžníků, kteří se vrátili na rodnou Moravu.

Čaj nad zlato? Koronavirová karanténa ohrožuje úrodu kvalitního čaje z Indie. Velké problémy hlásí regiony Ásám a Darjeeling, kde už přišli o první letošní sběr. V africké Keni se zase nedaří distribuovat čaj z plantáží dál, ochromen je například přístav Mombasa.

Teapairing. Párování čaje s jídlem je moderní disciplína, která však zatím do každodennosti českých restaurací nepronikla. Pravidla přitom nejsou nikterak složitá – světlé čaje se hodí k lehkým zeleninovým pokrmům, zatímco černé k intenzivním masitým jídlům.

Krvavý pomeranč. Nový ochucený gin od velké značky je k dispozici v regálech kamenných i on-line obchodů v Česku. Beefeater Blood Orange cílí na mladší lidi z měst a distributor Jan Becher Pernod Ricard novinku marketingově posílí v letních měsících.