Jakým způsobem tě současná koronavirová krize postihla?
Pro mě de facto skončily všechny akce. Festivaly, firemní akce, školení, plesy a bály, soutěže… Od začátku karantény až dodnes jsem spolupracoval na dvou on-line seminářích přes Skype, to je vše. Jinak si dodělávám resty a pokouším se trénovat. Snažím se nacházet i pozitiva – můžu být víc s rodinou a odpočívat.

Bylo v tvé moci na krizi reagovat a zmírnit její dopady na tvůj profesní život?
Bohužel jsem zcela závislý na poptávce klientů. Zkrátka se vše zrušilo a s tím bohužel nic nenadělám. Některé eventy se alespoň přesunuly na neurčitý termín, takže je šance, že se v budoucnu uskuteční. Přemýšlel jsem taky o nabídce rozvozu drinků. Jenže nemám kamenný bar nebo prodejnu a tím pádem ani stálou klientelu. A rozjíždět něco takového jenom skrze sociální sítě se mi nezdálo jako funkční řešení.

Spoléháš se na pomoc od státu? Jak by podle tebe měla vypadat?
Bylo by fajn, kdyby se stát alespoň částečně postaral i o nás OSVČ a majitele podniků, kteří zůstali bez příjmů, stejně jako se postará o zaměstnance. Ale bohužel to nevidím příliš reálně. Je těžké říci, jak by měla pomoc vypadat. Ideální by byla finanční injekce. Může to ale být i zrušení povinnosti plateb sociálního a zdravotního pojištění, pozastavení plateb hypoték a leasingů nebo třeba zrušení nebo zmírnění poplatků za nájmy provozoven. Samozřejmě je jasné, že do normálu se věci v našem oboru začnou vracet hodně dlouho po ukončení nouzového stavu.

Dá se na tom všem najít něco dobrého, co například tebe samotného, nebo i celý obor posune dál, až krize pomine?
Těžko říci co pozitivního by se na této situaci mohlo v našem oboru projevit. Jak už jsem řekl, mám teď víc času na seberealizaci, vzdělávání, trénink, načerpání sil. Snad jediným pozitivem by mohlo být, že pokud nějaké procento podniků krizi nezvládne, tak výhledově nebude takový problém sehnat volný personál. A pak je taky super vidět, že se barmanská komunita umí semknout a pomáhat si. Rozběhla se spousta on-line workshopů, produktových školení a seminářů s top osobnostmi české a slovenské scény. Například STOCK dnes odvysílá webinář ohledně aktuální situace a jejích následků pro majitele podniků.