Prestižní soutěž v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink přinesla za dobu své existence již mnoho origináních nealkoholických drinků, na nichž je možné sledovat vývoj trendů v míchání koktejlů. Letošní cenné vítězství vybojoval Jan Šebek s drinkem Birdie, který porotu nadchl nejen zajímavou recepturou, ale samozřejmě především chutí. V receptuře se skvěle doplňuje chuť acai, yuzu a bezinky s minerální vodou Mattoni. Právě ta je stěžejní ingrediencí, kterou musí obsahovat všechny koktejly míchané v rámci soutěže. Podmínkou je také nízká kalorická hodnota drinku. Každý koktejl by měl navíc odpovídat současným trendům barmanského světa.

„Mattoni dlouhodobě podporuje zdravý životní styl a nealkoholické koktejly. Proto jsme rádi, že trend nealkoholických drinků získává v posledních letech čím dál větší oblibu. Soutěž Mattoni Grand Drink je navíc pro nás jako pro značku minerální vody velkou inspirací. Díky ní známe nejnovější trendy moderní mixologie a můžeme jim přizpůsobovat i naše produkty – ať už se jedná o nové příchutě, či limitované edice hotových nealkoholických koktejlů,“ popisuje dlouholetou spolupráci se soutěží senior brand manager Mattoni Jan Kolafa.

„Jsem velice rád, že jsem mohl zahájit další ročník této soutěže. Mattoni Grand Drink je již tradiční světovou soutěží a za léta své existence získala ve světě velkou popularitu. Světovou barmanskou asociací je dokonce považována za jednu z nejlepších a nejvíce respektovaných barmanských soutěží na světě. Na letošní ročník světového finále letos dorazí soutěžící i z mnoha exotických zemí a dá se tak očekávat, že mezinárodní konkurence bude opravdu veliká. Proto jsem moc rád, že naši republiku bude letos reprezentovat Jan Šebek se svým opravdu originálním a trendy koktejlem a držím palce, aby se mu podařilo vybojovat co nejlepší příčku,“ popisuje ředitel soutěže Mattoni Grand Drink Miroslav Černík.

Pravidla soutěže jsou velice přísná. Soutěžící barmani musejí své drinky vytvořit tak, aby byly trendy, inovativní, kreativní a zároveň nízkokalorické. Na jejich přípravu před porotou mají pouhých 7 minut. Národního kola Mezinárodního mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink se letos zúčastnilo 12 soutěžících. Mezi nimi vynikl Jan Šebek se svým koktejlem Birdie.

„Můj drink byl inspirovaný jarní přírodou a přírodní minerální vodou Mattoni. Na jaře k nám přilétají z tropických krajin ptáci. Takže jsem použil tropická ovoce yuzu a acai, která mají velké množství vitaminů a dalších prospěšných látek. Pak jsem se se surovinami vrátil k nám do České republiky a zkombinoval jsem tropické plody s typicky českými surovinami – bezinkový cordial a vinný mošt. A dolil jsem ho perlivou minerálkou Mattoni, která drink pěkně odlehčí,“ přiblížil svůj vítězný koktejl Jan Šebek.

Druhé místo obsadil Jan Zlámaný s drinkem Match-ttoni a z třetí příčky se radoval Tomáš Staněk s drinkem nazvaným Lady Mineral.

9. Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, na němž bude Jan Šebek reprezentovat Českou republiku, se uskuteční v rámci Mattoni koktejl festivalu 8. června na pražském Staroměstském náměstí.

BIRDIE
• Mattoni Grand perlivá 10 cl
• Šťáva z acai 1 cl
• Šťáva z yuzu 0,5 cl
• Vinný mošt 3 cl
• Bezinkový cordial 2 cl

Ozdoba: kopr, květiny, malinový prach

Postup přípravy: Do shakeru nalijeme šťávy z yuzu a acai, bezinkový cordial a vinný mošt. Zalijeme Mattoni perlivou a promícháme barovou lžící. Směs nalijeme do sklenice, přidáme brčko obalené v malinovém prachu a ozdobíme koprem a květinami.