Králem velkého pódia v samotném srdci pražského historického centra se stal Tomáš Gyén ze Slovenska. Ten do svého drinku Grand Rituals kromě 10 cl minerální vody Mattoni použil ještě 2 cl rakytníkového pyré, 0,5 cl zázvorového sirupu, 0,5 cl citronového freshe a 9 cl cascary. Na druhém místě skončil Jiří Boháč z České republiky a třetí příčku obsadil Raitis Akerblums z Lotyšska.

„Příběh svého drinku jsem založil na rituálech, ať už čajových či kávových. Na Staroměstském náměstí se mi soutěžilo dobře díky velké podpoře od diváků i perfektní organizaci,“ okomentoval své úspěšné vystoupení Tomáš Gyén, za nějž získal hlavní cenu – šek na 10 tisíc amerických dolarů.

Udělovalo se také několik zvláštních cen. Za nejlepší techniku a design koktejlu ji obdržel Jiří Boháč, tu za inovaci Stepan Abrahamyan z Arménie.

Barmani na soutěžní stage hýřili nápaditostí, zvláště co se použití netradičních ingrediencí týče. V akci tak byly k vidění agáve sirup, rýžové mléko, grepový kefír, voda z cizrny, pistácie, kadeřávek probiotikum Yakult, kopr, cascara, řasa klamath či sirup z ořechovce.

„Kromě práce se zajímavými surovinami řada barmanů předvedla také dobrou komunikaci a prezentaci filozofie připravovaných koktejlů,“ zhodnotil úroveň soutěžních výkonů prezident spolupořádající České barmanské asociace CBA Aleš Svojanovský.

Přítomný prezident Mezinárodní barmanské asociace IBA Pepe Dioni naopak ocenil organizátorský tým 21. ročníku Mattoni Grand Drink. „Jde o skvěle uspořádanou soutěž. Tým CBA funguje výborně, vždyť je to také jedna z nejvýraznějších barmanských asociací na světě,“ prohlásil prezident IBA.

Soutěž se řídí poměrně přísnými kritérii. Každý drink by měl být inovativní a zároveň nepříliš složitý na přípravu. Striktně daná je pak jeho energetická hodnota, která nesmí překročit 65 kilokalorií na 100 mililitrů nápoje.

Cílem celého počínání tak je najít netradiční koktejl reprezentující současné požadavky na zdravý životní styl. Ten musí obsahovat minerální vodu Mattoni, zakázáno je naopak použití alkoholických složek vyjma bitterů a bylinkových tinktur.