Jednadvacátý ročník národního kola se uskutečnil v úterý 10. dubna v českobudějovickém baru Žlutá ponorka, v příjemné domácí atmosféře podpořené perfektním moderátorským výkonem oblíbeného Petra Nárožného ml.

Jiří Boháč zaujal hodnotící komisi ve složení Achim Šipl, Roman Uhlíř a Petr Kymla temně tyrkysovým drinkem nazvaným IQ Mattoni. Ten obsahuje 5 cl výluhu z oregonské sladkovodní řasy klamath, 5 cl čaje White Anastasia od Kusmi Tea, 2 cl mateřídouškového sirupu, 0,5 cl limetového freshe a 12 cl minerální vody Mattoni.

„Použil netradiční a velmi kreativní ingredience, předvedl zajímavý servis, povedla se mu barmanská práce i komunikace. Byl zkrátka nejlepší,“ zhodnotil výkon vítěze porotce Achim Šipl.

„Klamath je jednou z prapůvodních sladkovodních řas, vyskytuje se endemicky v oregonském jezeře. Těží se odtud šetrným a trvale udržitelným způsobem. Jako jediná superpotravina je schopná regenerovat i mozkové buňky,“ rozpovídal se Jiří Boháč o své nejzajímavější surovině.

Kreativitou při vymýšlení drinků však nešetřili ani další barmani. Například Nikita Abramenko použil čaj z klitorie ternatské, Lukáš Konečný smrčkový sirup či chmelový extrakt, Petr Špák opunciový čaj infuzovaný hořcem nebo Jan Zlámaný fresh z řapíkatého celeru a kokosový cukr.

Osmý ročník Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, na němž bude Jiří Boháč reprezentovat Českou republiku, se uskuteční v rámci Světového dne nealkoholických koktejlů 16. června na pražském Staroměstském náměstí.