Úkolem soutěžících bude vytvořit short či long drink založený na alespoň 3 centilitrech calvadosu lahvovaného ve Francii. Aby to účastníci měli o to složitější, byla tématem letošního ročníku soutěže zelenina. Koktejl tedy zároveň musel obsahovat alespoň jednu ingredienci spadající do této kategorie.

Se zadáním si dle komise ve složení Petr Kymla, Vítězslav Cirok a Miroslav Řehoř nejlépe poradil Jan Lukas z pražského baru L`Fleur. Druhý skončil Robert Weis (Bar Neuf, Linec), třetí příčku obsadil Lukáš Konečný (Apotheka, Český Krumlov).

Vítězný koktejl Normandy obsahuje osmiletý calvados Roger Groult, petrželový fresh, celerový cordial, solný roztok a jablečnou sodu. „Normandie, odkud calvados pochází, je složená z pěti departmentů. Každá surovina reprezentuje právě jeden department,“ uvedl jeho autor Jan Lukas, který tak bude Českou republiku reprezentovat na světovém finále soutěže. To se uskuteční na konci března ve městě Caen.

„Popravdě se mi s calvadosem míchalo dobře. Jde o méně používanou ingredienci a dnes byla dobrá příležitost si to vyzkoušet. Myslím si, že s ním barmani budou časem pracovat více a calvados si tak své místo v mixologii teprve najde,“ domnívá se Jan Lukas, kterému s tvorbou důmyslné petrželové ozdoby pomáhal michelinský kuchař Marek Kominek.

Že CBA uspořádala soutěž s calvadosem se velmi líbilo komisaři Petru Kymlovi ze společnosti Ultra Premium Brands. „Přece jen jsme ze soutěží zvyklí na gin, vodku, rum nebo whisky. Na to, jak krásným produktem calvados je, se s ním soutěží málo,“ dodal Petr Kymla.

Díky zeleninovému tématu byla k vidění spousta surovin, s nimiž se běžně v baru jen tak nepotkáte – houbový extrakt, freshe z křenu, dýní, řapíkatého celeru, či okurek nebo mrkvový sirup. „Většina soutěžících pochopila zadání dobře a jejich drinky byly skutečně zeleninové,“ podotkl viceprezident CBA a garant soutěže Roman Uhlíř.

Podle Isabelle Blanchard ze spolupořádajícího IDAC mělo české národní kolo vysokou profesní úroveň. „U profesionálů se to čeká. Zapůsobilo však na mě, jak kreativně se dokázali se zadáním vypořádat i studenti v juniorské kategorii. Ochutnala jsem tady skutečně originální koktejly,“ nechala se slyšet zástupkyně organizace IDAC.

Juniorskou kategorii zcela ovládly dívky. Jako první se umístila Kateřina Vymazalová (SOŠ a SOU Polička), druhá skončila Vanesa Ježová (SOŠ a SOU Nové Město nad Metují) a bronzovou příčku obsadila Barbora Kociánová (SSŠG Svidnická, Praha). Také Kateřina Vymazalová se může těšit na účast v globálním finále, a to i s pedagogickým doprovodem.

Národní kolo CALVADOS NOUVELLE VOGUE INTERNATIONAL TROPHIES 2018 se uskutečnilo za přispění partnerských společností Ultra Premium Brands, Bacchus Vins & Champagnes a Global Wines & Spirits.