Šestého ročníku světového šampionátu pod záštitou Mezinárodní barmanské asociace IBA se zúčastní reprezentanti dvacítky zemí, například Austrálie, Švédska, Uruguaye či Jižní Koreje. Domácí barvy bude hájit Jan Lukas. Sítem kvalifikace naopak neprošli zástupci Lucemburska, Chorvatska nebo Brazílie.

Soutěž se řídí poměrně přísnými kritérii. Každý drink by měl být inovativní a zároveň nepříliš složitý na přípravu. Striktně daná je pak jeho energetická hodnota, která nesmí překročit 65 kilokalorií na 100 mililitrů nápoje.

Cílem celého počínání tak je najít netradiční koktejl reprezentující současné požadavky na zdravý životní styl. Ten musí obsahovat minerální vodu Mattoni, zakázáno je naopak použití alkoholických složek vyjma bitterů a bylinkových tinktur. „Z mého pohledu jde o náročnou a velmi kreativní soutěž, kdy barmani mohou popustit uzdu své fantazii. Splnit při tvorbě drinků jejich nízkokalorickou hodnotu a chuťové požadavky zároveň, to je velká výzva,“ uvádí prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

V pátek se ve velkém stanu na Staroměstském náměstí bude soutěžit mezi 11.30 a 15.30, každý barman má k dispozici 8minutový časový limit. Pětici finalistů komise rozhodčích vyhlásí kolem 16. hodiny. Tito nejlepší účastníci se představí v sobotním finále, které bude součástí večerního Mattoni Koktejl Festivalu. Přímým přenosem ho od 20.15 odvysílá televize Prima. Barmani se na pódiu budou střídat s aktéry české populární hudební scény – vystoupí Lenny, Ewa Farna, Slza, David Koller, Lipo a Debbi. Večerem v centru Prahy diváky provede Leoš Mareš.

Vítěz soutěže získá šek v hodnotě deseti tisíc dolarů, druhý bere tři tisíce a třetí dva tisíce dolarů. Kromě toho ještě posuzovatelé udělí ceny za nejlepší techniku, inovativnost a design koktejlu.


Vítězná receptura loňského finále

Ladislav Dobeš (Slovensko)
A Touch of Spring

5 cl jablkové a mrkvové šťávy
1 cl cordialu ze zázvoru a citronové trávy
1 cl anýzového sirupu
0,5 cl limetového freshe
25 g fenyklu
10 cl Mattoni
ozdoba: mrkev, anýz, fenykl, ředkvička, řepa