Čtrnáctý ročník mezinárodní barmanské soutěž žáků odborných gastronomických škol a profesionálů ve znalostech o nápojích a v míchání nápojů se s velkým úspěchem uskutečnil dne 7. 4. 2008 v hotelu International v Brně. Soutěž pořádala Hotelová škola, Bosonožská 9, Brno pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a České barmanské asociace. Výsledky soutěže se započítávají do hodnocení Barman roku 2008, tedy do soutěže o nejlepšího barmana České republiky. Generálním partnerem soutěže byla firma Zanzibar s.r.o.

Soutěž „Brněnský šejkr” je elitní soutěž zachycující nové trendy v barmanství. Jedinečnost této soutěže spočívá v prokazování odborných a jazykových vědomostí v písemném testu v jazyce anglickém, který je jednou z disciplín soutěže. Ve druhé části soutěže je úkolem každého účastníka prokázat dovednosti namícháním pěti porcí fancy drinku v časovém limitu 7 minut. Praktické dovednosti jsou hodnoceny dvěma komisemi - komisí chuťovou a komisí technickou. Komise chuťová je umístěna v oddělené místnosti tak, aby neviděla na soutěžící a aby byly dodrženy patřičné regule shodující se s regulemi Mezinárodní barmanské asociace IBA. Komise technická hodnotí technické provedení soutěžního nápoje a je sestavená výhradně ze členů CBA. Garantem soutěže byl pan Jiří Bartoň, generální rozhodčí CBA.
V hodnoticích komisích přijali účast prezident CBA pan Aleš Svojanovský, dále Jiří Bartoň senior, Josef Ježek, Jiří Mašek, Monika Mecová, Karel Mayer, Miroslav Novák, Ing. Ludvík Mikuláštík, Tomáš Zahradil, Jan Pokorný, Radek Poláček a David Švábenský.
Soutěže se letos zúčastnilo celkem 28 soutěžících studentů ze 13 gastronomických škol z celé České republiky a jedné školy ze Slovenska a 16 profesionálních barmanů.
Vítězem kategorie PROFI se stal Zdeněk Plášil, na druhém místě se umístil David Štangler a na třetím místě skončil Pavel Štrba.
V kategorii JUNIOR vybojoval vítězství Tomáš Novák ze Střední soukromé školy gastronomie v Praze, na 2. a 3. místě se umístili Michal Driml a Marek Reichman z Hotelové školy v Brně na Bosonožské ulici.

Těšíme se na soutěžící na příštím, jubilejním 15. ročníku soutěže Brněnský šejkr 2009!