Již 4. ročník juniorské barmanské soutěže Labský pohár proběhl 25. dubna v prostorách kongresového sálu pardubického hotelu Labe.

Soutěž uspořádala Labská hotelová střední odborná škola a Střední odborné učiliště Pardubice, s.r.o za odborné spolupráce s východočeskou sekcí České barmanské asociace a za podpory společností Franzini Czech s.r.o. (výhradním dovozcem italských likérů a destilátů značky Franzini), Bosák s.r.o. (výhradním dovozcem italských zmrzlinových směsí a sirupů značky Fabbri) a společností Coca-Cola Beverages ČR, spol. s r.o.

V letošním ročníku bylo úkolem barmanů a barmanek příprava drinků v kategorii FANCY DRINK a volba jeho originálního názvu. Povinností každého soutěžícího bylo použít do své originální receptury 2 cl likéru Rosolio, Limoncello, Cedro bianco nebo Cedro giallo z nápojového portfolia společnosti Franzini Czech s.r.o. , 1 cl sirupu značky Fabbri a jeden výrobek z nápojového portfolia společnosti Coca-Cola Beverages ČR, spol. s r.o..

Soutěže se zúčastnilo 32 soutěžících z 12 hotelových škol a středních odborných učilišť z celé České republiky a jeden zahraniční účastník z Barmanské asociace Arménie.

Na průběh celé soutěže bedlivě dohlížela technická a chuťová komise složená z členů České barmanské asociace. V chuťové komisi, která posuzovala jakostní znaky nových drinků, zasedli několika násobný barman roku a lektor CBA pan Karel Zapalač , člen východočeské sekce CBA pan Jan Pokorný a zástupce společnosti Coca-Cola Beverages ČR, spol. s r.o. pan Jiří Bartoň . Na práci chuťové komise dohlížel sám president CBA pan Miroslav Novák. Řízení technické komise se ujal generální rozhodčí CBA pan Ladislav Jirsa a s ním výkony soutěžících hodnotili pánové Jaroslav Labounek lektor CBA, Zdeněk Vondráček a René Grim členové východočeské sekce CBA.

V průběhu celého dne si mohli soutěžící, jejich trenéři či diváci z řad odborné gastronomické veřejnosti dopřát nealkoholické míchané nápoje, které pro ně připravili barmani Gallery & Café baru Cuba libre z Hradec Králové. Také bylo možné zakoupit odbornou gastronomickou literaturu od společnosti R-plus pana Radka Runštuka.

V průběhu soutěže přijel všechny pozdravit a ukázat něco ze svého umění jeden z našich předních „ flairových“ barmanů Ondra Slapnička. Jak tomu bylo při minulých ročnících, tak i letos mělo jeho vystoupení mezi mladými barmany velký ohlas. Závěr soutěže zpestřili svým jazzovým vystoupením půvabné tanečnice z baletního souboru Konsonance v Pardubicích.

Diplom, pohár a hodnotné věcné ceny si za vítězství odnesl student pořádající Labské hotelové školy Martin Kohoutek. Druhé místo obsadil Filip Čížek ze SHŠ v Třebechovicích pod Orebem a třetí skončila Elena Farkasová ze SŠ gastronomi a služeb v Liberci. Cenu za nejlepší technickou práci získala Zuzana Susková ze SŠ gastronomie a služeb v Liberci a cenu za nejlepší obchodní název svého drinku „ BELLA DI NOTE“ získala Jana Švecová ze Soukromé střední školy gastronomie s.r.o. Praha Svidnická.

Všichni organizátoři, soutěžící i odborná porota vyjádřili na závěr přání setkat se při dalším, již pátem ročníku Labského poháru v dubnu 2008.

Zpracoval:

Petr Bartoníček
garant soutěže za CBA

zpráva ve formátu pdf