Dobrý den milý čtenáři,
ve čtvrtek 11.září 2003 proběhla ve Znojmě v rámci mezinárodního rozhlasového a televizního festivalu ZNOJEMSKÝ HROZEN Barmanská soutěž v novém pojetí Flair ( volný styl - dříve Free Style - dnes Flair ) a to ve stylech Flair Working i Flair Show Style.
Předvedla se zde exhibičně špička českých barmanů a dokonce i dva zahraniční hosté( Chorvatsko a Slovensko ). Jistě si říkáte, jaký je rozdíl mezi těmito styly? Rád Vám je vysvětlím: Oba tyto styly mají za úkol zaujmout diváka ( Vás - zákazníka ) netradiční přípravou míchaného nápoje volným barmanovým stylem, tak aby Vás co nejlépe předvedl různé prvky, jako prohoz lahve pod nohou s několika otočkami, případně i odražením zmíněné lahve, sklenice, nebo šejkru od paže do prostoru a opětná rotace ve vzduchu na hudbu opět jistě u zákazníka vyvolá údiv i obdiv nad provedeným prvkem. Výsledný nápoj ( cocktail ) musí ovšem být připraven rychle a kvalitně podle receptury, tak aby jste jej měli co nejdříve.
Proto musí barmani splnit v prvé řadě časový limit, jenž se skládá z 1 + 5 + 1 minuty na přípravu. První minutu má barman na vytvoření atmosféry, i k tomu, aby Vás oslovil. Dalších 5 minut připravuje samotný cocktail svým vybraným Flair stylem , jehož provedení a čistotu s obtížností prvků hodnotí 3 komisaři a poslední minutu má barman na rozloučení s publikem tím, že ještě předvede svůj nejlepší trik.
A ten hlavní rozdíl mezi oběma styly?? Při obou stylech používá barman originální lahve od daného produktu - zvolené ingredience v cocktailu - které musí obsahovat minimálně 3 cl obsahu produktu v lahvi. Ten hlavní rozdíl je však v tom, že při Working Flair může mít barman pouze jen jednu láhev od zvoleného produktu a tudíž v ní je více suroviny ( více plná až plná láhev produktu ) . Při Show Flair si barman danou surovinu rozdělí do více originálních lahví produktu, tak aby obsahovala minimálně 3 cl ne však více než 10 cl obsahu, tím pádem má daleko více lahví k použití při přípravě.
Všech deset účastníků předvedlo absolutně perfektní vystoupení i přes ztížené podmínky nepřízně počasí i času. V samotné soutěži nešlo jen o předvedení namíchání cocktailu, ale barmani ukázali obecenstvu i přesnost nalévání alkoholu bez použití odměrky z volné ruky!!! Museli zvládnout losovaný poměr jak pravou, levou, tak i oběma rukama, který hned komisař před všemi dle tabulky ohodnotil a přidělil potřebné body. Další disciplínou bylo rozpoznání předem určených vzorků destilátů pouhým pohledem a čichem, bez ochutnání. Neboť každý barman by toto měl ovládat. Tento úkol měli ztížen i tím, že jeden z připravených vzorků byl čirá čistá voda. Mohu se spokojením sdělit, že všichni perfektně tento chyták odhalili a dosáhli tak mistrovského limitu. Všichni tím pádem obdrželi 1. místo a patří jim veliké poděkování za perfektní exhibiční prezentaci barmanského umění!!! DĚKUJEME !!!
V rámci celého festivalu ZNOJEMSKÝ HROZEN probíhala k této soutěži, rozhlasová i televizní kampaň, za kterou patří dík organizátorům celého festivalu. Naši barmani připravili u pódia proxy bar, kde měli možnost diváci ochutnat za symbolickou cenu soutěžní cocktaily a přidělit jim, jako ve škole svou hodnotící známku 1 - 5. Nejlepším diváckým cocktailem se stal cocktail TITANIC od slovenského barmana. V úterý a ve středu se na open air podiu - před kterým byl proxy bar umístěn - utkali družstva asociace kuchařů, také ve velmi zajímavé podívané. Připravovali před zraky diváků slavnostní MENU. Mohu říci, že máme opravdu skvělé kuchaře a naše gastronomie je ve světě na jistě přední úrovni. Však posuďte sami milý čtenáři a pokud chcete, zatrhněte si ve svém gastronomickém kalendáři na příští rok počátkem září " nesmím vynechat GASTRO FESTIVAL ZNOJEMSKÝ HROZEN " Již teď se těšíme na Vaši podporu a věřte, že se bude na co dívat!!!

(pop)