V Ostravě proběhla gastronomická soutěž AHOL-CUP

Již desátý ročník AHOL-CUPu, mezinárodní gastronomické soutěže, se uskutečnil ve středu 20. února v hotelu ATOM v Ostravě. Žáci hotelových a odborných škol předvedli návštěvníkům prestižní soutěže své kuchařské a barmanské umění, které ohodnotila mezinárodní porota.

„AHOL-CUP je soutěž, která nemá svým rozsahem a mezinárodní účastí ze strany soutěžících i porotců v České republice obdoby,“ říká ředitelka soutěže Mgr. Karin Chrenková s tím, že gastronomického klání se každým rokem účastní kolem 40 barmanů a 15 kuchařů, a to například z Rakouska, Německa, Polska či Sicílie. Ve funkci porotce v oboru kuchař zasedl například Bc. Miroslav Kubec, výkonný ředitel hotelu Intercontinental v Praze, Jan Slezák, šéf juniorského týmu ČR, Ing. Jiří Guzdek, restauratér a hoteliér roku 2006, Jakub Sedláček, předseda Moravskoslezské sekce z České republiky nebo Hans Martens z Německa. Garantem za obor barman byl licenční lektor České barmanské asociace (CBA) Jaroslav Labounek, dále prezident CBA Miroslav Novák a další.

Soutěžili studenti hotelových a středních odborných škol ve dvou kategoriích - barman a kuchař. „Mladí kuchaři měli úkol uvařit během 45 minut pokrm pro čtyři osoby, základní surovina byla telecí kýta.

Úkolem v kategorii barman bylo namíchat klasický koktejl a „fancy drink“, tedy koktejl dle vlastní receptury, která nebyla dosud nikde zveřejněna. „V kategorii „fancy drink“ se meze fantazii soutěžících nekladou. Sami si mohli vybrat i sklenici, do které drink naservírovali,“ dodává Mgr. Karin Chrenková, ředitelka AHOL Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství s tím, že i dekorace koktejlu musely být jedlé. Limit pro přípravu dvou porcí vylosovaných koktejlů a pěti porcí soutěžního „fancy drinku“ byla 14 minut. Délka předpřípravy, kdy si soutěžící mohli například nachystat a vytvarovat ozdoby na koktejl, byla 15 minut.

Ceny pro výherce sponzorovali Brown Forman Czech Republic, G.Benedikt Karlovy Vary, Rauch, Mattoni, Monin, Lesy Hluboká nad Vltavou, Makro a Velkoobchod s květinami Klia Bohuslavice. Pohár pro vítězného kuchaře a barmana věnovala AHOL Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství.

V kategorii barman zvítězila Barbora Mikuláštíková z pořádající školy AHOL Ostrava.