Stovky sklenic, desítky šejkrů, litry alkoholu a hlavně stovka šikovných barmanů z řad juniorů a profesionálů. To byli hlavní hrdinové, kteří se po celý den 19. března 2008 střídali na pódiu Společenského domu v Prostějově, kde se již po jedenácté konala mezinárodní koktejlová soutěž v míchání alkoholických nápojů.
Soutěž pořádalo Střední odborné učiliště obchodní v Prostějově ve spolupráci s hlavním s hlavním sponzorem Palírnou u Zeleného stromu - Starorežnou Prostějov, společností General Bottlers CR zastupující firmy Pepsi cola a Toma, firmou Monin a Českou barmanskou asociací. Hlavním partnerem celé soutěže byla Rada města Prostějova, která převzala již tradičně nad soutěží záštitu.
Úkolem soutěžících bylo za pouhých sedm minut namíchat 5 porcí nápoje podle vlastního receptu. Podle pravidel museli do něj použít 2 cl z výrobků Starorežné Prostějov a jakékoliv množství produktů firmy General Bottlers CR a firmy Monin. Porota z řad České barmanské asociace hodnotila nejen vzhled a chuť nápoje, ale také technickou zdatnost při jeho přípravě a celkový vzhled, včetně aranžmá ozdob.
Soutěž určena především studentům získala na atraktivitě vloženou soutěží profesionálů a porovnání umění obou kategorií byla zajímavá.
Soutěžící míchali své drinky před zraky stovek diváků. Mezi jednotlivými rundami probíhal bohatý doprovodný kulturní program. Jeho součástí byla mimo jiné vystoupení Hanáckého souboru KLAS, vystoupení tanečnic agentury HIT z Přerova, vystoupení mistrů světa v discoformacích a hip hopu Taneční školy Hubený, vystoupení trojnásobného mistra světa v Biketrialu Martina Šimůnka, ukázka krasojízdy vicemistryň světa z Němčic na Hané, free style v míchání nápojů v podání žáků SŠ potravinářské a služeb Brno a ukázka breakedancu. Vítězkou 11. ročníku Hanáckého poháru v kategorii „junior“ se stala Kmeťová Dominika ze Združené střední školy Martin, před Žaganem Wladyslawem z Třinecké soukromé školy a Horáčkovou Ivou ze Soukromé střední školy gastronomie Praha. V kategorii dvojic, která se skládá z prostého součtu bodů z kategorie jednotlivců zvítězili Kmeťová Dominika a Kleinová Veronika ze Združené střední školy Martin.
V kategorii „profi“ se vítězem stal Špičák Zbyněk ze Střední školy služeb Bruntál před Laitnerem Petrem ze Soukromé střední školy gastronomie Praha a Hoffmanem Martinem z Hotelové školy Brno.
Závěrem nezbývá nic jiného než poděkovat všem partnerům, kteří se na průběhu soutěže podíleli materiálně i finančně. Není možné je všechny vyjmenovat, ale v současné době je jejich zájem a ochota o mnoho cennější, neboť málokdy se vidí takové nadšení a podpora akcí, které se přímo dotýkají mládeže.
Všichni organizátoři, účastníci i odborná porota vyjádřili na závěr přání setkat se na 12. ročníku Hanáckého poháru v roce 2009, který se uskuteční 19. 3. 2009.

Mgr. Milan Soukup
ředitel SOU obchodního