Vietnamcům zachutnalo pivo. Ve Vietnamu se dějí věci. Země se v posledních letech stala asijskou pivní velmocí, čehož exportně využívají i české pivovary. Po výrazném nárůstu dopravních nehod spáchaných v opilosti teď ale tamní vláda zavedla nulovou toleranci alkoholu za volantem a vietnamští výčepní se bojí o živobytí.

Plechovky v oblibě. Prodej plechovkového piva v Česku roste dvouciferným tempem. Lidem se líbí, že se plechovky v lednici vychladí rychleji než třeba sklo, a brávají si je o víkendech na chatu. Zároveň ale platí, že nejméně 65 procent nápojových plechovek v Česku končí ve směsném odpadu nebo na černé skládce.

Beerxit? Sžíravá nejistota trápí největší české pivovary kvůli blížícímu se brexitu. Velká Británie je totiž pro mnohé z nich jedním z nejdůležitějších světových trhů. Případným nepříjemnostem by se dalo předejít předzásobením prodejců nebo vyjednáním zvláštního celního režimu.

Tour de whisky. V Olomouci tento týden odstartovali Whisky trail. Jde o projekt čtveřice barů z hanácké metropole – v každém z nich si zajdete na speciální whisky koktejl či skleničku obilného destilátu, za což získáte razítko do účastnické karty, a po zkompletování tour obdržíte památeční skleničku.

Šampion je z Bzence. Kroky milovníků moravského a českého vína budou od 6. února směřovat do Valtic, kde zahájí svou další sezonu Salon vín ČR – výběr stovky nejlepších tuzemských vín pro aktuální rok. V zámeckém sklepení můžete nejvýše hodnocená vína degustovat volně i za asistence sommeliera. Titulem absolutního šampiona Salonu vín pro rok 2020 se pyšní Rulandské modré 2017, výběr z hroznů od Zámeckého vinařství Bzenec.

Staré časy. Kavárna, restaurace a cukrárna v jednom, zařízená ve stylu první republiky. To je kontrast k současné módě třetí kávové vlny, který si však svou klientelu bezpochyby najde. Za uvedenou charakteristikou se skrývá před pár týdny otevřené Café Graff na rohu Palackého a Jungmannovy ulice v centru Prahy.