V globálním finále prestižní barmanské soutěže se představilo 20 účastníků z celého světa od Lucemburska přes Maltu, Hongkong a Uruguay až po Austrálii. Domácí barvy hájil Jan Šebek z pražského L’Fleur baru se svým koktejlem Birdie. Úkolem barmanů bylo připravit tři porce nealkoholického nízkokaloricého koktejlu, jenž je originální a zároveň odpovídá moderním trendům zaměřeným na zdravý životní styl.

Hodnotící komise složená z prezidentů národních barmanských asociací a dalších významných osobností určila za vítěze 29letého Laura Ihermanna z Estonska. Ten triumfoval se svým čirým koktejlem Clear Thoughts složeným z čiré kávy Clear Coffee, The Bitter Truth Celery Bitters, kyseliny citronové, sirupu z bílé čokolády Monin, větvičky tymiánu a perlivé minerální vody Mattoni. Obdržel také ocenění za nejlepší techniku.

„Mým záměrem bylo připravit čirý drink reprezentující průzračné myšlenky. Často se totiž potřebujeme na něco pořádně soustředit, ale v hlavě zároveň máme tisíc dalších věcí, které odvádějí naši pozornost. U tohoto drinku nemusíte řešit vzhled. Jen zavřete oči a užíváte si jeho čistou chuť,“ představil koncept svého koktejlu Laur Ihermann, jenž pracuje jako manažer restaurace Noa v Tallinnu.

Na druhé příčce se umístil Stefan Haneder z Rakouska a třetí skončila Agnieszka Cieślar z Polska. Ceny za nejlepší design a inovaci si odnesl rakouský reprezentant. Jan Šebek obsadil desáté místo, když ve svém drinku Birdie použil acai, yuzu, vinný mošt, bezinkový cordial a perlivou minerální vodu Mattoni.

Soutěž Mattoni Grand Drink byla tento rok programově úzce provázána s Mattoni koktejl festivalem. I široká veřejnost tak mohla na Staroměstském náměstí zhlédnout mezinárodní utkání o post mistra světa a zároveň oslavit Světový den nealko koktejlů. Kromě barmanské show Václava Abrahama a Martina Volgentanze si zde návštěvníci užili hudební vystoupení Monkey Business, Mikolase Josefa, Kataríny Knechtové, Tomáše Kluse, Báry Polákové a Davida Kollera. Festivalem i soutěží provázel moderátor Libor Bouček. Letos poprvé mohli všichni návštěvníci soutěžní koktejly ochutnat. Prostor podél hlavního pódia zaplnily bary všech reprezentantů, kteří své drinky zájemcům připravili.

„Propojení soutěže s hudebním festivalem přineslo špičkovou show, což zaplněné náměstí opakovaně oceňovalo bouřlivým potleskem. Houfy zájemců o ochutnání se také srocovaly u stánků v Bar Street, kde své drinky míchali barmani po svém soutěžním vystoupení. Byla to skvělá podívaná pro každého,“ uvedl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Nejdále to ze všech účastníků světového finále Mattoni Grand Drink měl Dula Lorenzohewa – z jeho domovského Sydney v Austrálii to do Prahy vzdušnou čarou činí více než 16 tisíc kilometrů. „V Česku jsem na Mattoni Grand Drink podruhé a zamiloval jsem si to tady. Je to jedinečná možnost potkat se s barmanskou rodinkou z IBA, navštívit místní památky a něčemu se přiučit od ostatních soutěžících, kteří jsou mimochodem všichni výborně technicky vybavení,“ prozradil Australan, jenž v Sydney působí ve známém baru Employees Only.

„Tahle soutěž je zkrátka už devátým rokem něčím velkým. Tím pravým světovým šampionátem v míchání nealko koktejlů,“ ocenil práci organizátorů prezident Mezinárodní barmanské asociace IBA Pepe Dioni.