Součástí kongresu je jako každý rok koktejlové mistrovství světa – World Cocktail Championships. Na něm bude mít Česká republika poprvé v historii stejného soutěžícího v obou kategoriích, klasice i flairu – Martina Vogeltanze, jenž se stal loňským Barmanem roku CBA právě v obou těchto kategoriích.

„Je to ostřílený a připravený borec, mistrovství světa již absolvoval. Má reálnou šanci na medailové umístění,“ říká prezident CBA Aleš Svojanovský. Soutěž flairových barmanů je na programu ve středu, klasičtí barmani si zasoutěží o den později.

CBA také v rámci konference uspořádá školení všech jakostních komisařů IBA. Mimo teorii půjde také o praktické zkoušení jejich senzorických schopností pomocí testovacích sad od pražské Vysoké školy chemicko-technologické. „Cílem je vybrat z tohoto týmu ty nejlepší a dále s nimi pracovat. Tento proces začal už loni, letos v něm pokračujeme,“ uvádí Aleš Svojanovský. Kromě toho je on sám členem technické komise a Miroslav Černík zastává roli ředitele jakostní komise – žádná země nemá na kongresu IBA takové zastoupení v důležitých funkcích.

Od letošního kongresu očekávají jeho delegáti schválení změn, které posunou IBA směrem k atraktivní a marketingově i ekonomicky zdatné asociaci. „Za CBA budeme podporovat veškeré změny k dobru. Osobně ale nemám nyní ambici kandidovat do volených orgánů IBA a nějakým způsobem ji zachraňovat. Vzhledem k nedávnému otevření našeho centra Abzac jsem plně vytížen povinnostmi na domácí scéně,“ dodává prezident CBA.