Když Leoš Mareš na pódiu vyhlásil její jméno, severská výprava ve VIP stanu se rozkřepčila radostí. „Oh my God, oh my God!“ opakoval ještě dlouho poté prezident finské barmanské asociace. „Tohle je ten nejlepší dárek k mým jednatřicátým narozeninám,“ přiznala oslavenkyně, jakmile skončilo její pózování fotografům před reklamní zástěnou.

To už si všichni připíjeli jejím vítězným koktejlem Royal Ruby, který se skládá z minerální vody Mattoni, malin, ananasového džusu, rebarborového sirupu, máty a cukrářského posypu.

V gastronomii se Alina pohybuje dvanáct let. První dva roky jako servírka, pak ale přesedlala na barmanství a zcela se do něj zamilovala. V současnosti pracuje jako barmanažer restaurant baru Roster ve městě Turku. „Naším nejlepším drinkem je podle mě paprikový sour. Veškeré ingredience si vyrábíme sami, to mi připadá skvělé,“ pochvaluje si.

Ráda si prý věci dělá po svém a v gastronomii se snaží nikoho nekopírovat, přestože se to v době Facebooku, Instagramu a dalších sociálních sítí nabízí. „Pořídila jsem si domů profi kuchyň, kde si vyrábím vlastní koktejlové ingredience, třeba bitters. Je to taková moje gastronomická laboratoř,“ tvrdí. Jedním z jejích nejexperimentálnějších počinů prý je armaňak infuzovaný tukem ze slaniny, který destilátu krásně zjemní texturu.

Barmanství se Alina věnuje přesto, že je matkou sedmileté dcery a pětiletého syna. „Někdy to bývá náročné a děti mi třeba tady v Praze moc chybí, ale je pro mě požehnáním, že mám tak skvělého a chápajícího manžela, který mi rozumí a podporuje mě v mém zaujetí pro řemeslo,“ oceňuje svého životního partnera.