Whisky jako živá voda

Zda první whisky spatřila světlo světa ve Skotsku nebo v sousedním Irsku, o tom se přou generace už po staletí. Nicméně nejstarší písemný záznam o pálení whisky pochází ze Skotska z roku 1494. Jde 
o objednávku sladu pro krále Jamese IV., jejíž množství odpovídalo výrobě 500 lahví „aqua vitae“, což v latině znamená „živá voda“. Odtud pochází také název whisky. Ve skotské keltštině se totiž živá voda překládá jako Uisige Beatha, ze kterého se postupem času vyvinula jednodušší označení Usqua, později whisky. Samotné slovo whisky se pak poprvé objevilo v roce 1755 ve slavném slovníku Dr. Johnsona.

Domácí pálenka začala v klášterech

Nejprve whisky pálili téměř výlučně mniši a jednalo se o velmi povzbuzující nápoj, který ordinovali k léčbě všech možných nemocí. Časem se tímto stala ve Skotsku velmi populární, pak ale přišel král Jindřich VIII. se svým zrušením klášterů a zákazem mnišství. To pro výrobu whisky znamenalo značné komplikace, a tak se nově skotská rodí z rukou obyčejných lidí, kteří ho pálí ve svých venkovských obydlích. Vzrůstající obliba této domácí pálenky vytlačuje dražší alkohol, a tak není divu, že státníci vycítili šanci vytěžit z ní co nejvíce a jak už to bývá, v 17. století přichází zdanění její výroby.

Výroba whisky se stala na čas ilegální

Daně však byly nastaveny velmi vysoko, proto řada výrobců začala působit na černém trhu, který nebývale a velmi rychle narostl. Do karet jim hrála i poloha jejich palíren, které se většinou nacházely v horách či na ostrovech, kam se výběrčí daní dostávali jen těžko. Počet ilegálních palíren se ve Skotsku odhadoval na 400. Velký zlom pak nastal až v roce 1823, kdy byl přijat zákon, který výrobu whisky zoficiálnil.

Skotská whisky si mezinárodní den zaslouží

Pravá skotská whisky musí být vyrobena z ječného nebo obilného sladu a musí zrát v dubovém sudu o maximálním objemu 700 litrů po dobu nejméně tří let. Celá výroba pak pochopitelně musí proběhnout ve Skotsku. Blendovaná skotská whisky se pak vyrábí kombinováním jednodruhových sladových a jednodruhových obilných whisky. Výhodou blendování je, že chuť a kvalita zůstává vždy stejná.

Oslavit tento skvělý nápoj, který tolik dbá na svoji tradici, se rozhodl i její současný výrobce, společnost Diageo. 8. února na Mezinárodní den skotské whisky otevře svůj archiv s více něž 5000 lahvemi v Menstrii ve Skotsku. Učiní tak na připomínku narozenin Alexandra Walkera, syna Johnnieho Walkera, který stojí například za podobou nejprodávanější luxusní skotské světa Johnnie Walker Black Label, jež měl v oblibě i sám britský premiér Whinston Churchill.