Do soutěže se pro rok 2017 přihlásilo osm barmanů, jejichž úkolem bylo vymyslet drink obsahující alespoň jeden produkt z portfolia italské likérky Fratelli Branca, které v České republice distribuuje společnost Rudolf Jelínek. Jedná se o bylinné likéry Fernet Branca a Fernet Branca Menta a vermuty Carpano Antica Formula a Punt E Mes.

Tento koktejl potom soutěžící po celé léto nabízeli hostům ve svých barech a propagovali jej na sociálních sítích.

Pondělní finále mělo podobu barmanské soutěže, kdy každý účastník musel v desetiminutovém limitu připravit dvě porce drinku a prezentovat jej před publikem. Místo poroty bodovali předvedené výkony sami soutěžící, každý tedy každý hodnotil každého vyjma sebe.

V přátelské a kolegiální atmosféře podpořené tradiční pohostinností organizátorů nakonec zvítězil ostravský barman Roman Šeliga. Jeho drink „Jeden a půl Branca Menta“ obsahuje 6 cl vermutu Punt E Mes, 3 cl likéru Fernet Branca Menta, 2 cl čokoládového sirupu a 2 střiky pomerančových bitters. Podává se opravdu v jedné větší a jedné menší sklenici, servis doplňuje nádobka s čerstvou mátou a miska s mátovou čokoládou.

V chuti pak koktejl i podle ostatních přítomných barmanů evokoval tekutou verzi známé čokolády After Eight. Odměnou za první místo Romanu Šeligovi bude zájezd do milánského sídla společnosti Fratelli Branca.

Na druhém místě skončil Jan Zlámaný (Crazy Daisy Praha) s drinkem Harriet, jako třetí se s drinkem La Amaro Timo umístil Jiří Malina (Lanterna Velké Karlovice).


Další udělená ocenění:

Nejvyšší prodej: Veronika Holá, Cloud9 Praha (300 drinků)
Nejkreativnější drink: Jiří Malina, Lanterna Velké Karlovice
Nejlepší drink: Jan Zlámaný, Crazy Daisy Praha
Nejlepší on-line marketing: Marek Vybíral, Black Stuff Olomouc
Nejlepší barový marketing: Milan Tomiczek, Destiny bar Třinec
Cena České barmanské asociace: Jan Koplík, Diamond Café Olomouc