Tradiční soutěž v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink přinesla za dobu své dvacetileté existence již mnoho origináních nealkoholických drinků, na nichž je možné sledovat vývoj trendů v míchání koktejlů. Letošní cenné vítězství vybojoval Jan Lukas s drinkem ECO-TTONI, který porotu nadchl nejen zajímavou úpravou koktejlu, ale samozřejmě především chutí. V receptuře se skvěle doplňuje chuť čerstvé okurky s anýzem, jahodami a nádechem levandule s minerální vodou Mattoni. Právě ta je stěžejní ingrediencí, kterou musí obsahovat všechny koktejly míchané v rámci soutěže. Podmínkou je také nízká kalorická hodnota drinku, každý koktejl by měl zároveň odpovídat i současným trendům barmanského světa.

„V koktejlu Eco-ttoni jsem se snažil použít v barech běžně dostupné ingredience. Jeho hlavní myšlenkou je i použití všech surovin na maximum, což je ekonomičtější i ekologičtější – například když „vyfrešujeme“ trochu otlučené okurky, jejich chuť je v drinku stále stejně skvělá. Co se týká názvu Eco-ttoni, nechal jsem se inspirovat ekologií ve spojitosti se značkou Mattoni, která používá recyklované materiály a obecně hledí na co nejnižší dopad na životní prostředí. Chuť bych popsal jako plnou, díky anýzovému sirupu a domácí levandulové vodě i lehce bylinkovou a osvěžující,“ popisuje svůj koktejl Jan Lukas.

Národního kola Mezinárodního mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink se letos zúčastnilo 9 soutěžících. „Pravidla soutěže jsou velice přísná – každý ze soutěžících měl za úkol vytvořit inovativní míchaný nealkoholický koktejl v duchu moderního životního stylu a s ohledem na současný pohled na zdravou výživu, tedy i za použití nízkokalorických surovin. Limit pro přípravu a prezentaci koktejlu byl pouhých 8 minut. I s tím se ale soutěžící popasovali výborně a už teď jsem velmi zvědav, jak se Jan Lukas se svým vítězným koktejlem Eco-ttoni umístí mezi konkurencí z celého světa,“ nastínil pravidla soutěže prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

20. ročník soutěže si nenechal ujít ani brněnský rodák Alex Kratěna. Zasedl ve tříčlenné porotě s nelehkým úkolem ohodnotit soutěžní drinky. Těžko bychom však k tomuto úkolu hledali někoho povolanějšího – Alex získal mnoho titulů, mezi nimiž nechybí například i ocenění Nejlepší světový barman za rok 2012. „Jsem moc rád, že jsem mohl být součástí jubilejního ročníku této soutěže, o to víc, že se konala v mém rodném městě a tak jsem mohl spojit příjemné s užitečným. Soutěžící přišli se skvělými originálními nápady a zajímavými kombinacemi chutí, které mě inspirovaly,“ řekl Kratěna.

Druhé místo obsadil Martin Vogeltanz s drinkem Welcome to Carlsbad!, z třetí příčky se radoval Jiří Boháč s drinkem nazvaným Tamago Cha.

7. Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů – Mattoni Grand Drink, na němž bude Jan Lukas reprezentovat Českou republiku, se uskuteční 16. – 17. června v Praze. Samotné finále Mattoni Grand Drink proběhne stejně jako v loňském roce v rámci 5. ročníku Mattoni koktejl festivalu v sobotu 17. června ve večerních hodinách v centru Prahy a bude odvysílán v přímém přenosu na TV Prima. Tato velká hudební show, která je pro všechny návštěvníky zdarma, tak přinese nejen jméno nejlepšího světového barmana, ale také hvězdy českého hudebního nebe.

1. místo – Jan Lukas, koktejl ECO-TTONI

Ingredience:
• 4 cl domácí jahodový cordial
• 0,5 cl čerstvá okurková šťáva
• 1 cl domácí levandulová voda
• 1 bs anýzový sirup Monin
• Dolít Mattoni Grand perlivá
Ozdoba: levandule, jedlá hlína (krupicový cukr s 90% čokoládou)
Postup přípravy:
Do sklenice připravíme namražené šungitové kameny a na ně nalijeme všechny ingredience včetně minerální vody Mattoni. Místo brčka vložíme citronovou trávu s odstraněným středem. Zakryjeme korkovou podložkou, kterou zasypeme jedlou hlínou a dozdobíme levandulí.

2. místo – Martin Vogeltanz, koktejl WELCOME TO CARLSBAD!

Ingredience:
• 2 cl domácí Kolonáda sirup z lázeňských oplatek
• 6 cl jablečno-šípková šťáva
• 1 cl čerstvá citronová šťáva
• 0,5 cl vaječný bílek
• Dolít Mattoni Grand perlivá
Ozdoba: sušené jablko, prach z lázeňských oplatek
Postup přípravy:
Do sklenice nasypeme led a necháme ji vychladit. Do šejkru nalijeme všechny ingredience kromě Mattoni, promixujeme tyčovým mixerem, následně zasypeme ledem a pečlivě protřepeme. Ze sklenice vysypeme led a přelijeme do ní směs ze šejkru. Dolijeme Mattoni perlivou, ozdobíme a zastříkneme kůrou z citronu.

3. místo – Jiří Boháč, koktejl TAMAGO CHA

Ingredience:
• 3 cl zázvorovo-ananasového sirupu s kurkumou
• 5 cl Bitter Green Samuraj Shot
• 1 cl kokosový sirup Monin
• 2 cl yuzu pyré Monin
• 10 cl Mattoni Grand perlivá
Ozdoba: ananasová jednohubka a list ananasu
Postup přípravy:
Do sklenice nasypeme led a necháme ji vychladit. Led nasypeme také do šejkru a nalijeme do něj všechny ingredience kromě Mattoni. Z vychlazené sklenice vysypeme led a vsypeme ledovou tříšť. Ingredience v šejkru řádně protřepeme a nalijeme přes sítko do sklenice. Přilijeme Mattoni perlivou, dosypeme ledovou tříští, promícháme barovou lžící a ozdobíme.