Tradice a vášeň smíchaná v dubovém sudu
O pár let později po Elijahu Craigovi, v roce 1795, byla v Kentucky založena rodinná firma Jim Beam. Dnes se o přípravu bourbonu s prapůvodní recepturou stará již sedmá generace tohoto rodu a výsledek je dlouhodobě považován za klasiku mezi prémiovými značkami. Tato pravá chuť Ameriky v sobě skrývá kukuřici, pšenici, sladový ječmen a vodu. Nic víc, nic míň. Na konečný výsledek mají však největší vliv tři faktory – úrodná pole, voda a podnebí. Zatímco se v sudech mísí ingredience s nasládlou kentuckou vodou, svůj podíl na zrání má i podnebí, které je v Kentucky převážně teplé a mírné. Bourbon se dlouhá desetiletí těší celosvětové popularitě, vždyť po této ohnivé vodě se ptali již překupníci z New Orleans již v 18. století.

Dvě tváře státu Kentucky
Kolébka bourbonu, Kentucky, se proslavila nejen výrobou žitné whisky, ale také koňskými rovinovými dostihy. Tyto dvě tradice jsou spolu velmi úzce spjaty, jelikož už tehdy byly první barely bourbonu vyměňovány za ušlechtilé koně. Dodnes si lidé při účasti na Kentucky Derby neodpustí sklenku tradičního Mint Julepu. Tento nápoj byl podáván v rytinou zdobených pohárech z mincovního stříbra. Julep byl sezónní záležitostí v době jarního dostihu, protože jinak nebyla máta k dispozici.

Recept na Mint Julep:
• 60 ml bourbonu Jim Beam White
• 2 kostky cukru nebo 15 ml cukrového sirupu
• hrst mátových lístků
• ledová tříšť

Pro přípravu cukrového sirupu si v hrnci na mírném ohni rozpusťte cukr s vodou a poté nechte vychladnout. Do sklenice vložte mátové listy a cukr či cukrový sirup a společně pomačkejte tak, aby máta pustila své aroma. Poté přidejte bourbon a ledovou tříšť. Dobře promíchejte až sklenice trošku namrzne. Ozdobte čerstvou mátou a podávejte.
Tip: Příprava cukrového sirupu je jednoduchá, stačí povařit hrníček cukru s hrníčkem vody. Cukrový sirup se skvěle hodí i do řady dalších drinků jako je třeba Whisky Sour.

Na sladko i na slano
Jak už to u alkoholických nápojů bývá i bourbon si našel cestu do americké kuchyně. Díky své jantarové barvě a jemné, ač ostré, chuti se používá jako ingredience do nejrůznějších omáček, marinád, nákypů, paštik, cibulové polévky i sladkých koláčů. Setkat se tak můžete třeba s ořechovým Bourbon Kentucky Pie nebo čokoládovým Bourbon Pie s pekanovými ořechy. Ořechy a kakao jsou základem také pro typické Bourbon Balls, které nám mohou připomínat vánoční kuličky. Americká whiskey se ale skvěle hodí také do marinád na maso či do omáček a dipů. Tou nejtypičtější, která je ideální hlavně k hovězímu masu, je Bourbon Sauce. Její příprava není složitá a studená skvěle poslouží jako marináda, teplá pak jako omáčka.

Recept na Bourbon Sauce:
• 1/4 šálku tmavé sójové omáčky
• 1/2 lžičky tlučeného zázvoru
• 1/4 šálku whiskey Jim Beam White
• 2 lžíce octa
• 2 lžíce melasy
• 3/4 šálku pomerančové šťávy