Dvěma finalisty, které v minulých měsících nominovala odborná veřejnost, jsou drinky Beton a Moravský kohout. Pro svého favorita z této dvojice pak do zapečetěných uren hlasovala tisícovka návštěvníků výroční konference České barmanské asociace, která se uskutečnila na konci dubna v Brně. Přímo v televizním studiu se obsah hlasovacích nádob podrobí přepočítání a vyhodnocení.

„Národní koktejl by měl být historicky známý a jeho bázi by měla tvořit typická česká lihovina dostupná v běžném tuzemském baru,“ uvádí člen odborné rady CBA Miroslav Černík.

Takové podmínky oba finalisté splňují. Zatímco Beton obsahuje Becherovku, tonik a citronovou šťávu, Moravský kohout se skládá ze slivovice, červeného vermutu a hořkého likéru KV14.

CBA národní míchaný drink nehledá bezúčelně. Je to na popud Mezinárodní barmanské asociace IBA, která v tomto roce vyhlásila záměr rozšířit řady jejích oficiálních koktejlových receptur právě o národní drinky a oslovila s tímto požadavkem všechny členské národní asociace světa. Současný seznam oficiálních 35 drinků IBA tak letos doplní dalších 65 těchto národních koktejlů, celkem tedy bude oficiální seznam nově čítat 100 světových drinků.

Program zástupců CBA v pátečním vysílání: Příprava čaje a čajového koktejlu (Jiří Boháč), příprava nealkoholického koktejlu (vítěz Mattoni Grand Drink Jan Lukas), příprava Betonu a Moravského kohouta (Karel Mayer), představení projektu Národního vzdělávacího centra (Aleš Svojanovský).