Ve dnech 27.11. – 28.11. 2016 proběhla v Českém Krumlově poslední letošní barmanská soutěž, která se započítávala do hodnocení o Barmana roku 2016. Celá akce proběhla v Apotheka baru, kde se tato soutěž konala již druhým rokem.
První den byl pro všechny účastníky připraven bohatý program v prostorách Ex Bowlingu v Českém Krumlově. Zde si soutěží a jejich doprovody vyslechli prezentaci Art of blending v podání Honzy Kuchaře. Každý si mohl vytvořit svůj vlastní whiskový blend. Další zajímavou prezentací bylo o mezcalu Bruxo, které zde prezentoval Tomáš Melzer.
Po společné večeři si všichni soutěžící vylosovali svoji bázi, ze které měli za úkol vymyslet na druhý den svůj drink. Součástí hodnocení byla i vytvořená kalkulace drinku, kdy výsledná cena nesměla přesáhnout 100 Kč. Po shlédnutí šermířského vystoupení následoval společný přesun do Apotheka baru, kde si soutěžící mohli začít připravovat a vymýšlet svůj drink.
Druhý den ráno zasedla komise složená ze zástupce společnosti Stock Plzeň-Božkov, s.r.o. a zároveň i brand ambasadora Honzy Kuchaře, dále zde hodnotil Martin Babič a Tomáš Melzer. Tímto bych všem třem pánům poděkoval za perfektní práci.
Soutěžící měli 15 minut na své vystoupení. Součástí hodnocení byl koktejl, cenová kalkulace a prezentace v anglickém jazyce.
Všichni barmani se velmi dobře poradili se zadáním. Vyhrát však mohl jen jeden. Na třetím místě se umístil Achim Šipl, který získal i cenu za nejlepší inovaci, na druhém místě se umístil domácí Honza Lukas a na prvním místě se umístil Honza Teska. Honza vyhrál nejenom tuto soutěž, ale i Barmana roku 2016 a má tím právo možnost reprezentoval CBA příští rok na kongresu v Kodani.
Tímto bych chtěl všem soutěžícím poděkovat za účast, díky patří také celému organizačními týmu Apotheka baru a všem dalším z řad CBA kdo se na této soutěži podíleli. Na závěr bych rád poděkoval i společnosti Stock Plzeň-Božkov za možnost upořádat takovouto soutěž. Doufám, že i příští rok se zde budeme mít možnost znovu setkat.

Petr Mitlehner